0-6 Yaş Arası Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

0-6 Yaş Arası Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığı için kazanacakları alışkanlıklar onların ilk süt dişi göründüğü anda başlamalıdır.

Bunun için öncelikle onları şekerli yiyeceklerden olabildiğince uzak tutmalıyız.

Diş fırçalama alışkanlığını kazanmaları için sizi diş fırçalarken görmeleri rol model olarak sizi almaları onların olumlu bir hafıza geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Böylece, ilk dişi göründüğünde onun da dişlerini fırçalama zamanının geldiğini anlatmanız çok hoşlarına gidecektir.

İlk fırçalama deneyimini sizin kucağınızda yaşamasına özen göstermelisiniz. Kucağınıza aldığınız bebeğinizin sırtını göğsünüze dayayarak dişini küçük dairesel hareketlerle önden ve arkadan fırçalamaya başlayabilirsiniz. Bu işlemi mutlaka kendi yaş grubuna uygun diş fırçası ve diş macunu ile gerçekleştirmelisiniz.

Bu konuda çocuğunuz için diş hekiminin önereceği fırça ve macunu kullanmalı, en az iki ayda bir diş fırçasını yenilemelisiniz. Diş fırçası alımında çocuğunuzun da yanınızda olması ve seçim yapmada fikrini belirtmesine izin vermelisiniz.

Ağız ve diş sağlığı açısından çocuğunuzun dişlerinde sorun yaşamadan diş hekimi ile tanışmasında ileride diş hekimi korkusunun oluşmasını engelleyecektir.

Diş hekimine yaptığınız ziyarette dişçi koltuğuna oturup oyun oynamasına izin vermeli, doktoru ile sohbet etmeli. Onun diş fırçalama ile ilgili önerilerini dinlemeli, diş maketi üzerinde fırçalama alıştırması yapmalıdır.

Diş fırçalarken küçük dairesel hareketlerle dişlerin önü ve arkasının tam olarak temizlendiğinden emin olunmalıdır. Çocuklarınız dişlerinin önünü kendileri fırçalayabilir ancak arka tarafı için sizin yardımcı olmanız gerekecektir. Bu nedenle dişini fırçalarken mutlaka yanında olmalısınız. İyi temizlenmeyen arka tarafta biriken bakteriler nedeniyle dişlerinde çürük ve ağız kokusu oluşur.

Diş fırçalamayı oyuna dönüştürmek, fırçalama esnasında aynaya bakarak komiklikler yapmak çocukların çok hoşuna gidecektir.

Süt dişleri yetişkin dişlerine oranla daha zayıf olduğundan çürüme daha kolay meydana gelmektedir. Süt dişleri daha sonra çıkacak kalıcı dişlerin yapısını etkileyeceğinden ağız ve diş sağlığının başlangıcının ilk dişin göründüğü an olduğunu unutmamalıyız.

Son olarak ağız ve diş sağlığı konusuna gereken önemi gösterirken dikkat etmeniz gereken noktaları kısaca özetlersek:

-Günde iki kez dişlerini sizin denetiminizde gerçekleştirmeli.

-Diş fırçaları en az iki ayda bir yenilenmeli.

-Kullanılacak macun yaşına uygun olmalı. İki yaşından önce Florür içeren diş macunu kullanılmamalı

-Diş hekiminin gösterdiği şekilde diş ipi kullanımı ile diş araları temizlenmelidir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.