Adet Öncesi Gerginlik

Adet öncesi gerginlik kişinin yaşam biçimini etkileyecek ölçüde, tek veya daha fazla sayıda belirtinin adetin hemen öncesinde (yaklaşık 1 hafta önce) başlayıp, adet kanaması ile birlikte ortadan kalkmasıdır. Periyodik yani tekrarlar tarzdadır. Üreme çağındaki kadınlarda özellikle 30-40 yaş arası görülür. Sıklıkla görülen şikayetler: gerginlik, karında şişkinlik hissi, memelerde hassasiyet, yorgunluk, alınganlık, çabuk öfkelenme, iştah değişiklikleri, uyku bozukluklarıdır. Bulguların hepsi ayni anda görülmeyebilir ve adet kanamasından sonra kaybolur.
Adet öncesi gerginlik bozukluğunun kültürel, sosyoekonomik, ve yaşam şekli ile ilişkisi vardır. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazen sosyal yaşantıyı derinden etkileyecek boyutlara varabilir. Tanıda adet takviminden yararlanılır. Adetten önce başlayıp kanama ile bulguların gerilemesi ve bu durumun en az 3 adet döneminde tekrar etmesi tanı koydurucudur. Adet öncesi gerginliğin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte hormonal değişikliklerin rol oynadığı düşünülmektedir. Ailesel özellik gösterebilir.
Tedavi bulguların şiddetine göre değişir. Yaşam şekli değişiklikleri, diyet değişiklikleri (tuz, kafein içki ve sigaranın azaltılması) ve egzersiz etkili olabilir. Yumurtlama baskılanırsa şikayetler azalabilir. Kesin tedavi medikal veya cerrahi menapozdur.
Doç. Dr. Serdar OĞUZ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı