Ameliyat (Sezeryan) Sonrası Dikiş İzleri
Sezeryan izleri öncelikle hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik yaş, ırk, genetik özellikler, ciltteki kestin boyutu ve derinliğinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca iyileşme sürecinde sigara, alkol kullanımı, dengeli beslenme, vücudun yeterince su almaması da izlerin zamanında geçmesini olumsuz etkileyen etmenlerdir.
Diyabet hastalarının ameliyat öncesi ve sonrası kan şekerlerinin düzenlenmesi diyabet hastalarındaki yara izleri açısından büyük önem taşır.
Öte yandan yara izlerinin tedavisinde gereken özen gösterilmediği takdirde oluşan enfeksiyonlar yaranın iyileşmesini geciktirdiği gibi izleri de daha belirginleştirecektir.
Ameliyat (Skar) izi, kesi izi ya da halk arasında kullanıldığı şekli ile dikiş izi olarak tanımlanmaktadır. Yara izlerinin zamanında iyileşmesi ve olabildiğince belirginliğin azalması için öncelikle bakımı çok önemlidir. Hastaneden taburcu olmadan önce yaranın kaç gün kuru kalması gerektiği, bakımı için yapılması gerekenler konusunda doktorunuzdan tüm bilgileri almanız gerekmektedir. Onun bilgisi dışında bu bölgeye yağ, krem v.b şeyler sürmemeye, dikiş bölgesini 3 ile 6 ay arası direk güneş ışığının etkisinden uzak tutmaya özen göstermelisiniz.
Ameliyat (Sezeryan) sonrası yara izleri ile ilgili olarak gereken durumlarda Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanlarından destek alınarak izlerin yok edilmesi mümkün olmaktadır.
Bu konuda kulaktan dolma ve merdiven altı çözümler sağlığınızda çok ciddi sorunlar yaratacaktır.