Bebeğiniz Diş Çıkarırken…

Bebeğiniz Diş Çıkarırken…

Bebekler diş çıkarmaları sırasında farklı sıkıntılar, problemler ve rutinin dışında davranışlar ortaya koyabilirler. Bebeklerde ilk diş çıkarma 7. ayda gerçekleşmekte ve bu aydan sonra 2-4 ay aralıklar ile dişler yavaş yavaş çıkmaya devam etmektedir. Bebekler diş çıkarırken ağlamak, meme emmeyi reddetmek, ateş, vb. her zamankinden değişik hareketler ortaya koyuyorlarsa 7nci aydan sonra ilk şüphelenilmesi gereken sorun dişler olmalıdır. Bebeklerde diş çıkarma problemleri içinde ishal,  yüksek ateş, ağlama, sürekli huysuzluk hali, uyumama, sürekli uyanma ve beslenmeyi istememe gibi çeşitli sıkıntılar olarak sayılabilir.

Bu dönemde anne-baba olarak sakinliğinizi yitirmeden bebeğin problemlerini en aza indirebilmek için uğraş vermeniz gerekmektedir. Öncelikle bebeğin ateş ölçümü sıklıkla yapılmalı 38 dereceyi 2 kez aşması durumunda bebek mutlaka doktora götürülmelidir.

İlk dişler genellikle alt çenede çıkmaktadır. Nadiren de olsa üst çenede çıktığı da görülmüştür. İlk dişleri takip eden dişler yan alt ikinci diştir ve dişler çıkmaya devam ettiği sürece yukarıda bahsettiğimiz problemler de devam edecektir. Doktorunuzun tavsiyesine göre özel diş jelleri kullanılabilir. Özellikle de kullanılan düş jelini buzdolabında saklayıp uygulamak bebeğinizin çok daha kısa sürede rahatlamasını ve ağrılarının azalmasını sağlayacaktır. Diş jelini ellerinizi yıkadıktan sonra parmağınıza sıkıp bebeğinizin damağına masaj yaparak sürebilirsiniz. Beslenme konusunda da bebeğe sıcak besin vermemeye özellikle dikkat edilmelidir. Yiyeceklerin soğuk olarak verilmesi anlık rahatlama sağlayacağı gibi besini reddetmenin de önüne geçecektir.

Mukaddes Gürbüz Çetinkaya

Bebek Hemşiresi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.