Bebek Gelişimi

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren iletişim kurmaya ve öğrenmeye açıktır.
Sevgili anne adayları ve anneler,
Bu ilk yazımızda öncelikle bebeğinizin gelişimi ile ilgili genel birkaç noktaya değineceğim.
Bebeklik dönemi dediğimiz dönem, bebeğinizin 0-2 yaş arasındaki dönemidir. Çocuğunuzun gelişiminin temel taşlarının atıldığı bu ilk yıllarda siz sevgili ailelerin bebeğinizin gelişim dönemlerini iyi bir şekilde bilmeleri çok önemlidir.
Bebeğiniz doğduğu andan itibaren iletişim kurmaya ve öğrenmeye açıktır. Meraklarını gidermek için keşfetmeye, kimlik kazanmaya, bu süreçte yeni bilgilere ulaşmaya ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçlarını ilk olarak duyuları yardımıyla, sesleri, yüz ifadelerini ve belli bazı hareketleri kullanarak gerçekleştirirler. Bu nokta da unutulmaması gereken en önemli konu, her bebeğin farklı gelişim özelliği gösterebileceğidir. Yaş özelliklerini yansıtmaları beklense de, motor hareketleri kazanılma sırası belirli bir düzende gerçekleşse de, kişisel farklılıklar göz ardı edilmemelidir. Bir başka deyişle, aynı hareketler her çocukta farklı zamanlarda kazanılıp, gelişebilmektedir.
Bebeğinizin gelişim alanlarını (bilişsel, duygusal, duyuşsal, sosyal gelişim) detaylı olarak incelemeden önce yazımızın son kısmında tüm gelişim alanlarının yakından ilgili olduğu motor gelişim ile ilgili temel bilgileri vererek bu hafta ki yazımızı noktalamak istiyorum.
Unutulmamalıdır ki; bebeğinizin motor gelişimi belirli bir sırayı takip eder. Motor gelişim baştan ayağa doğrudur. Çünkü bebeğinizin en gelişmiş parçası kafasıdır. Oturmayı ve yürümeyi öğrenmeden önce başını dik tutmayı öğrenir. Daha sonra vücudunu kullanmayı öğrenir. Önce kollarını kullanılır, sonra ince motor davranışlara yönelir ve ellerini kullanmayı öğrenir.
Gelecek yazımızda “yeni doğan refleksleri” ile bebeğinizin gelişimine detaylı olarak değinmeye devam edeceğiz.
Görüşmek dileğiyle…
Burcu TEKİN
Okul Öncesi Eğitmeni