Bebekler Neden Ağlar?

Bebek Neden Ağlar?
Bebeğin ağlaması ilk haftalarda ilk bebeklerde anneler için en Önemli sorunlardan biridir. Çocuk normalde 3 nedenle ağlar;
1.Karnı açtır,
2.Gazı vardır,
3.Altı kirlidir.
Bu nedenleri giderilen bir bebek, başka bir sorunu yoksa ağlamamalıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı ağlayan bebeğin ağlama tonu değişiklikler gösterir. Anneler aylar ilerledikçe bebeklerinin ağlama türünden hangi nedene bağlı olduğunu tahmin edebilirler. Bunun için uzun bir süre deneyim gerekir. Hatta birçok anneler; “bebeğim bu defa başka türlü ağlıyor, hiç böyle ağlamazdı. Mutlaka başka bir nedeni var…” diye hekime başvururlar.
Açlık ağlaması genellikle yeterince sütü gelmeyen annelerin bebeklerinde, beslenmeden 1,5-2 saat sonra uykudan uyanır uyanmaz başlar. Beslenince de diner. Bu halde ister annesütü ister ineksütü, ya da karışık beslenmede miktar ayarlanması sorunu çözer.
Gaz problemi de anneleri epeyce meşgul eder. Annesütü ile olsun, biberonla yapay beslenmede olsun, beslenme tekniğinde kural bebeğe beslenme süresinde fazla hava yutmasını engellemek veya yutulan havanın düzenli aralar vererek bebeğin geğirtilmesi ile gaz çıkmasına yardımcı olmaktır.
İdrar ve kaka ile alt kirlenmesi, özellikle, sıcak ve nemli havalarda bebekleri çok huzursuz eder ve ağlamalara neden olur.
Genellikle yaşamın ilk üç ayında saat 17-23 arasında, periyodik olarak ağlamalar görülür. Uzun süren huzursuzluk, yatak içinde kıpırdanmalar ve ağlamalar dikkati çeker. Bu olağan durum annelerin ilk bebeklerinde daha sıktır. Ağlama nöbetleri gece yarısına kadar uzayabilir. Kucağa alma, besleme bu ağlamaları azaltmaz. Ağlama nöbetleri esnasında bebeğin yüzü kızarır, el ve bacakları bedene çekilir. Bu olayın etkenleri kesinlik kazanmamasına rağmen aşağıdaki nedenlerden bir ya da birkaçı sorumlu olabilir:
1. Deneyim kazanmamış anne-babaların yersiz heyecan ve endişelerinin bebeğe yansıması,
2. Açlık ve gaz yakınması,
3. Fazla ve özellikle şekerli besinlerin, sindirim kanalındaki mayalanması sonucu gazların barsakta artması,
4. Besinlere karşı mide-barsak kanalında aşırı duyarlılık (allerji),
5. Bebeğin doğumsal olarak gergin ve hırçın bünyeye sahip oluşu.
Gaz sorununda bebeğin hava yutmasını engellemede, geğirmesine yardımcı olma yanında, havluya sarılmış, yakından kontrollü termoforun karına uygulanmasında yarar sağlanabilir. Gazlı bebek çok ağlıyorsa kısa bir süre için kucağına alınıp, gezdirilebilir. Sonra yine karın üstü yatırılır.
Beslenme ile ilgili sorunlarda esas nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin bebeğin ineksütüne karşı aşırı duyarlılığı varsa, süt biraz daha uzun süre kaynatılır. Bu hallerde bebeğe sessiz, sakin ortam sağlamanın da yararı olur. Anne ve babada eğer varsa gergin bir havanın giderilmesi de son derece önem taşır. Burada önemli olan gaz yakınmaları nedeniyle bebeğin ağlama ve kıvranmalarının süreğen olmayıp 3-5 hafta içinde çok azalacağının bilinmesidir. Bebeklerin büyük bir çoğunluğunda bu durum yaşamın 3. ayında kendiliğinden ortadan kalkar.
Prof.Dr.Neşet BİLALOĞLU
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı