Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı

Bebeklerin ilk dişleri çıktığı zamandan itibaren, diş ve ağız bakımı yapmaya başlamamak en idealidir. 2 – 4 dişi çıkmış olan bebeğin bu dişlerini fırçalamak mümkün olmayacağından; temizliğinden emin olunan, yumuşak ve nemli bir bez yardımı ile akşamları bebeğin dişleri ve diş etleri silinmelidir.
12. aydan itibaren bebekler için üretilmiş diş fırçası kullanmaya başlamak doğru olacaktır. Bebeğinizin, dişlerini yumuşak hareketlerle fırçalamanız mümkün olabilir. Başının arkasından bastırmadan tutacağınız bebeğinizi aynı zamanda diş fırçalama oyunu oynayarak eğlendirebilirsiniz. 2 yaşından itibaren bebeğiniz dişlerini kendisi fırçalamak isteyebilir. Öğrenmesi için destek olup, siz de onunla birlikte dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
Diş çürümesinin önüne geçebilmek için;
– BebeÄŸiniz diÅŸ çıkardığı andan itibaren diÅŸ etlerini ve diÅŸlerini temiz ve ıslak bir bez ile silin.
– 2 yaÅŸtan itibaren bebeÄŸinize diÅŸlerini fırçalamayı öğretin ve bu alışkanlığı devam ettirmesini saÄŸlayın.
– BebeÄŸinizin kalsiyum ve D vitamini içeren gıdalar tüketmesine özen gösterin.
– Åžeker, çikolata gibi yiyecekler aşırı tüketmemesini saÄŸlayın ve bu gıdaları tükettikten sonra mutlaka diÅŸ temizliÄŸini yapın.
– BebeÄŸinizin biberonda ÅŸekerli içecekler içerek uyumasına izin vermeyin.
Bebeğinizin süt dişleri neden önemlidir?
Bebeğiniz 6 yaşına kadar süt dişlerini kullanacaktır. Zamanından önce doğru bakım yapılmadığı için kaybedilecek dişler beslenme ihtiyacını karşılamasında zorlanmaya yol açabilir. Ayrıca düzgün konuşma için de dişlerin tam olması önemlidir. Bazen çocuklar ağzını açtığında çürük dişlerinin görünmesi nedeniyle kendisini rahatsız hissedebilirler. İşte tüm bu sebeplerden dolayı bebeğinizin süt dişlerinden itibaren doğru ağız ve diş bakımı yapılması ihmal edilmemelidir.