Bebeklerde Anemi

Anemi, vücutta bulunan kırmızı kan hücrelerinin hemoglobin bakımından fakir olması durumu olarak tanımlanabilir. Hemoglobin dokulara oksijen taşıyan ve karbondioksit gibi atıkları da alarak akciğere taşıyan kırmızı pigmenttir.
Aneminin birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar arasında beslenme bozuklukları, genetik bozukluklar, ilaç kullanımı, enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar başı çekmektedirler. Bebeklerde aneminin en yaygın nedeni demir eksikliğidir ki bu da bebeğin beslenmesinde demir eksikliği olması, vücudun gıdalardaki besini alamaması ya da sürekli kan kaybetmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Anormal hemoglobinden kaynaklanan orak hücreli (sickle cell) anemi gibi ciddi bozukluklar içeren rahatsızlıklar genetik yolla aktarılır.
Prematüre bebeklerin büyük bir bölümü doğuştan anemili olmalarına rağmen zamanında doğan bebeklerin büyük kısmı da fazladan demir depoları ile doğarlar. Altı aylık olana kadar bu depolar yeterli olurken bu zamandan sonra yenilenmesine ihtiyaç vardır. 9-13 aylık dönemde en az bir kez bebeğinizin kanındaki hemoglobin seviyesine bakılması yarar sağlayacaktır.
Mukaddes Gürbüz Çetinkaya
Bebek Hemşiresi