Bebeklerin Vücut Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerin Vücut Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerin teni, tırnakları, saçı, gözü, ağız içi, burnu, kulağı, göbek bölgesi, bezlenen bölgesi  özel bakım gerektirir.

 Cilt bakımı

Doğumdan sonra ailenin en genç ve en fazla bakıma ihtiyaç duyan üyesi olarak evine gelen bebeğin, ilk aylar içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli organlarından birisi cildidir. İlk bir ay bebeğin cildi dikkatle izlenmeli ve oluşabilecek sorunlar ivedilikle çözülmelidir. Bebeğin cildi eve geldiği ilk günden itibaren önce belirgin sarılığının olup olmaması, sonra da ortaya çıkabilecek sivilce, pişik, kuruluk, soyulmalar, döküntüler, vücut sıcaklığı değişiklikleri gibi özellikler bakımından mutlaka dikkatle izlenmelidir.

Cildimiz tüm vücudumuzu sardığından, en büyük ve en duyarlı organımızdır. Bir santimetrekare boyutundaki cilt bölgesinde 3 milyon adet hücre, 3 bin adet sinir ucu, 1 metre toplam uzunluğa ulaşan kan damarları ve 100 adet ter bezi mevcuttur. Bebeklerin cildi erişkinlere göre son derece ince ve narindir. Bebeklerin cildindeki dermis tabakası yetişkinlere oranla 3,5 kat daha incedir. Yeni doğan bebeğin cilt altında belirgin bir yağ tabakası henüz yoktur, yeni doğan bebekler bizlere göre daha çok üşürler. Bebek cildinde su kaybına karşı doğal koruma azdır ve cildin yüzeyini kaplayan, yağ içeren ince tabakanın koruyucu fonksiyonları yeterince gelişmemiştir. Bebeklerin sinir sistemi henüz ter salgılanmasını uyaracak olgunluğa ulaşmamıştır. Bebek ve çocuklarda yağ bezleri yavaş çalışır, bebeğin cildindeki yağ içeren tabaka çok yavaş yenilenir. Tüm bu nedenlerle bebeğin cildi:

  • Nemlendirilmelidir.
  • Temiz tutulmalıdır.
  • Belirgin kuruluk mevcutsa özel önlem alınmalıdır.
  • Direkt güneş ışıklarından korunmalıdır.

Cilt temizliği

Bebeğin cilt temizliğinde ph değeri cilt ph’sına uygun bebek sabunları ile doğal pamuk içeren, parfüm ve katkı maddesi içermeyen ıslak temizleme mendilleri kullanılmalıdır.

Cildi nemlendirme

Bebeğin cildinin nem kaybına karşı nemlendirici losyonlar, nemlendirici kremler ve bebek yağları kullanmak gereklidir. Nemlendirici losyonlar her gün düzenli olarak kullanıldıklarında ciltteki nem kaybı dengelenmiş olur ve cilt kuruluğuna karşı korunma sağlanır. Nemlendirici kremler bebeklerin el, yüz ve dirsekleri için kullanılması gereken ürünlerdir. Bebeğin cildini uzun süre nemlendirirler ve hassas bebek cildine lipit, yani yağ tabakası sağlarlar. Banyolardan sonra ise bebeğin karın ve sırt bölgelerine hafif bir masaj eşliğinde bebek yağı uygulanmalıdır.

Mukaddes Gürbüz Çetinkaya
Bebek Hemşiresi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.