Bebekli Yaşamın İlk Günleri

Bebekli Yaşamın İlk Günleri

Günümüzde bazı uzmanlar tarafından hamileliğin son dönemi yani dördüncü trimester olarak tanımlanan doğumdan sonraki ilk üç ay hem bebek hem de anne ve baba açısından yeni duruma uyum süreci olarak tanımlanır.

Dokuz ay boyunca annenin karnında güvenli bir ortamda gelişen bebek artık kendi başına soluk alabilen, dış dünya ile tanışan ve bu yeni ortama uyum sağlamaya çalışan bir canlıdır.

Anne ve baba açısından kendilerini dokuz ay boyunca hazırladıkları yeni duruma uyum sağlamakta aslında sanıldığı kadar kolay değildir.

Evet, hastaneden eve dönüş sevinç, heyecan, korku ve bilinmezliklerle doludur. Dokuz ay boyunca annesinin karnında girdiği evinin kapısından bebek bu kez kucakta girmektedir. Gün ışığına, seslere, bedenindeki giysilere yabancıdır. Altına bağlanan beze alışkın değildir. Doğduğu güne kadar beslenmesini sağlayan kordon yerine şimdi annesinin memesinden beslenir. Yani kendi başına yaşamını sürdürebilecek becerileri yoktur. Doğduğunda beyninde bulunan 100 milyar civarındaki beyin hücresi arasında bağlantı henüz oluşmamıştır. Ancak ilk üç ay bu hücreler arasındaki bağlantı şaşılacak bir hızla kurulmaya başlar. İşte bu süreç bebeğin ilk deneyimleri edinmesi demektir. Dolayısı ile elde edilen bu ilk deneyimler onun kişiliğini de biçimlendirecek etkiye sahiptir. Bebeğinizin bu ilk deneyimlerinin olumlu olması anne ve babanın yaklaşımları ile olasıdır.

Çünkü bebeğiniz ilk ayda anne ve babasının seslerini tanımaya, mimiklerini seçmeye başlar. Ona baktığınızdaki yüz ifadenizi tanımaktadır. İkinci ay ağlayarak ya da gülerek sonuç alabildiğinin farkındadır. İletişim becerisini geliştirmeye başlamıştır. Üçüncü ay ise göz kontağı kurmaya başladığı aydır. İsteklerini belirtmek için farklı ağlama biçimlerini de kullanacaktır.

İlk üç ay son trimester olarak tanımlanabildiğine göre özellikle ilk günlerde bebeğin kendisini güvende hissedebilmesi açısından anne karnındaki ortama yakın bir ortam yaratılması uyum sürecinin sağlıklı geçmesi açısından önemlidir.

Anne karnında annenin kalp atışlarını duymaya alışkın olan ve dar bir alandan büyüyen bebeğin u ortama yakın bir yatakta yatması, ritmik sesler dinlemesinin onu sakinleştirdiği unutulmamalıdır.

Bebeğinizi büyütürken sizler de anne ve baba olmayı öğreniyor olacaksınız. İçgüdülerinizi bilimsel bilgilerle besleyerek en doğru yöntemleri yaratacağınızdan kuşkunuz olmasın.

O zaman Hoş Geldin Bebek diyerek yeni doğan tüm yavrularımıza anne baba ve sevdikleri ile sağlıklı, mutlu istedikleri gibi yaşayacakları bir ömür dileyelim.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.