Bebeklikten Çocukluğa Diş Takvimi

Bebeğiniz doğmadan önce bile, damağının altında diş kökleri gelişimini sürdürmektedir. Aşağıdaki satırlarda süt dişlerinin tümünün çıkıp düşmesine ve daha sonra kalıcı dişlerin geleceği zamana kadar geçen süreci anlatmaya çalıştık:
Bebeklik Dönemi
Bebeklerin kesin ve net bir diş çıkarma takviminin olduğu söylemek zordur. Dişleriyle doğabilen bebekler olduğu gibi bazı bebekler 3 ay ve sonrasında ilk dişini çıkarırken bazısı 1 yaşına kadar hiç diş çıkarmaz. Bu durumların hepsi normaldir. Aşağıda vereceğimiz zaman dilimleri ortalama zamanlardır.
4-7 Aylık Dönem: Diş çıkarma başlar. Bu dönemde bebeklerin damakları şişmiş ve kızarmış durumdadır ve bu kızarıklıklardan dişler çıkar. Alt damaktaki iki orta diş (alt merkez kesiciler) genellikle ilk çıkan dişler olmaktadır. Genelde bu iki diş aynı zanda eş zamanlı çıkar ve gelişirler.
8-12 Aylık Dönem: Üst ve alt ortadaki dişlerin yanında bulunan alt yanal kesiciler bu dönemde çıkar. Bu dönemde dişler çifter çifter simetrik çıkarlar, bir sağdan bir soldan.
13-19 Aylık Dönem: İlk azı dişleri hem üst damakta hem de alt damakta çıkmaya başlar. Süt dişleri genellikle kalıcı dişlerden daha beyaz olur.
16-23 Aylık Dönem: Daha keskin ve sivri olan üst ve alt köpek dişleri çıkar. DİKKAT: Bebeğiniz 18 aylık olduysa ve henüz diş çıkarmaya başlamadıysa doktorunuza bu durumu hatırlatın. Panik yapmayın. Bebeğiniz diş çıkarmaya geç başlasa bile akranlarını sonradan yakalayacaktır.
23-31 Aylık Dönem: Alt damakta ikincil azı dişleri çıkmaya başlar.
25-33 Aylık Dönem: Üst damakta bulunan azı dişleri alt damakta bulunanların çıkmasından hemen sonra çıkarlar.
3 Yaş: Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde toplam 20 adet süt dişleri çıkmıştır.
4 Yaş: Çene ve yüz kemikleri büyümeye ve süt dişleri düştükten sonra gelecek olan kalıcı dişlere yer açmaya başlarlar.
6-12 Yaş : Bu dönem çocukların süt dişlerinin sallanma ve düşme dönemidir. Bu dönemde süt dişlerinin yerini kalıcı dişler alır. Dişlerin düşmesi belli bir sırayla olmayabilir. Damağın orta bölgesinde olan dişler genelde ilk gidenler olur (6-7 yaş). Sonrasında da yan taraflar düşer (7-8 yaş). Azı dişleri ise genelde 9-12 yaş arasında düşer ve yeni dişlerle değişir.
12 Yaş ve Sonrası: 12 yaşında bir çocuğun ağzında 28 tane kalıcı dişi mevcuttur. 20 yaş dişleri 17-21 yaşları arasında çıkar. Bazı kişilerde bu dişler diş etinin altında kalıp hiç çıkmayabilir ya da yarım çıkarak fonksiyonel olmayabilir. Bu tür durumlarda bu dişler cerrahi operasyonla alınabilmektedir.
AnneyleBebek.com