Bu Silahı Tanıdınız Mı?

Bu Silahı Tanıdınız Mı?

Taşımak için ruhsat gerektirmeyen bu silahla yılda 4.8 milyon kişi öldürülüyor. Silahın içinde bulunan 4.000 maddenin 50’den fazlası doğrudan kansere sebep olmaktadır. Kişiyi silah bağımlısı haline getiren madde ise nikotindir.
Silahın dumanında bulunan karbonmonoksit gazı, kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak, dokulara yeterli oksijen taşınmasına engel olur. Bunun sonucunda silahı taşıyanlar egzersiz sırasında daha çabuk yorulurlar. Silahı kullananların %25-30’u zamanından önce ölmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre 15 yaş üstü nüfusta silahlı kişi oranı %43’tür (erkeklerin %63’ü, kadınların %24’ü). Dünya genelinde ise 1.25 milyar silahlı kişi vardır.
Gelişmiş ülkelerde silah tutkunlarının sayısı azalırken gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır.
Silahlar kendilerini taşıyanlarda solunum yolu hastalıklarına ve buna bağlı olarak 40 kat daha fazla ölüme yol açmaktadırlar.
Silah taşıyanlarda akciğer kanseri riski içmeyenlerdekinden 20 kat fazladır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ının nedeni de yine bu silahlardır.
Silah taşıyanlarda myokard enfarktüsü, tekrarlayıcı kalp atakları, koroner arter hastalığına bağlı ani ölüm risklerinin daha fazla olduğu görülmüştür.
Silahlar, kan dolaşımı ve damarlar üzerine etki yaparak felç riskini artırmakta ve bacak kangrenlerine neden olmaktadır.
Gebeliği sırasında silah taşıyan annelerin bebeklerinin, silah taşımayan annelerin bebeklerine göre ortalama 200 gr. daha hafif ve 1 cm. daha kısa olduğu saptanmıştır. Ayrıca bu annelerde düşük ve erken doğumda görülmektedir.
Asbestos, radon, arsenik, dizel eksozu, aromatik aminler ve slikaya maruz kalan silah taşıyıcısı işçilerde kanser gelişme riski daha fazladır.
Mide ve duodenum ülserleri bu silahı taşıyanlarda 2 kat daha fazla olmakla birlikte bu silah, ülser riskini artırmak ve iyileşme sürecini geciktirmektedir.
Silahlar, erkeklerde iktidarsızlığa ve seksüel disfonksiyonlara; kadınlarda ise osteoporoza yol açmaktadır.
Silahlar aynı zamanda yüzde erken yaşta kırışıklıklar oluşturmaktadır.
Silah taşıyanların yanında bulunanlarda bile akciğer kanseri riski 3 kat daha fazladır. Aynı şekilde silahlı kişilerin yanında bulunan kadınlarda da meme kanseri riski artmaktadır.
Anneleri silah taşıyan çocuklarda ilk 2 yaşta pnömoni, bronşiolit ve bronşit gibi solunumsal hastalıklar daha fazladır. Bu çocuklarda akciğer fonksiyonlarının gelişim hızı düşüktür.
Hepimizin bildiği gibi yeni doğan bir bebekte akciğerlerin % 15’i oluşmuştur. Geri kalan % 80’i ilk 8 yaşa kadar gelişmektedir. Evde silah taşıyan varsa bu çocukların akciğerlerinin gelişimi tam olamamaktadır.
Acaba herkesin serbestçe taşıdığı, kullandığı; taşıyana ve çevresindekilere zarar veren bu silahı tanıyabildiniz mi?
Eğer tanıdıysanız gelin hep beraber insanları bu silah alışkanlığından kurtaralım. Eminim ki onlar da canı gönülden bu tutkularından vazgeçmek istiyorlar. Ama bizlerin yardımı olmadan bunu başaramayacaklar. Silahlar nice canlara kıymadan onları etkisiz hale getirelim. Yeni nesillerin silahı sevmesine engel olalım.

Prof.Dr.Numan Numanoğlu
Göğüs Hastalıkları Uzmanı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.