Çocuk Gelişimi 216. Hafta

Çocuk Gelişimi 216. Hafta

216. HAFTA (4 YAŞ 7 AY 4 HAFTA)

Oyunlarda Hakemlik ve Ara Buluculuk

Altı ay öncesine nazaran çocuğunuz başka çocuklarla oynarken çıkan sorunların büyük bir bölümünün artık ortada görünmemesi size şaşırtıcı gelebilir. Dört yaş döneminin sonlarına doğru çocuklar daha bir kendilerine yeter ve işbirliği içinde olurlar. Oyunlarını kendileri başlatırlar, paylaşmaya daha açık olurlar ve arkadaşlarının hisleriyle ilgili olarak daha iyi empati besleyebilirler. Bu da sizin oyunlar sırasında daha az müdahale edeceğiniz, hakemlik ve arabuluculuğu çok daha az yapacağınız anlamına geliyor.

Ancak yine de çocuklar oynarlarken bir yetişkinin gözlemine yine de ihtiyaç vardır. Anlaşmazlılar her an ortaya çıkabilir. Bu yaş döneminde çocuklar sıklıkla oyun kurallarını değiştiririler ve bundan dolayı diğer arkadaşlarının mutsuz çığlıklarını duyabilirsiniz.

Arkadaşlarla oyunların daha sorunsuz ve keyifli geçmesi için birkaç temel kuralı önceden çalışabilirsiniz. Çocuklar bir araya gelmeden, çocuğunuzla paylaşmanın, başkalarına kibar davranmanın, iyi bir ev sahibi ya da misafir olmanın önemini ve hangi davranışların kabul göreceğini iyice anlatmalısınız. Daha da önemlisi arkadaşlarla oyunda geçirilecek zaman dilimine bir sınır koyun. Örneğin iki saat doya doya oynamak için yeterli ama birbirinden  bıkmak için kısa bir zaman dilimi olacaktır.

Oyun sırasında anlaşmazlıklar çıkacak olursa mümkün olduğunca bunu çocukların kendi balarına halletmeleri için çaba sarf edin. İlişkilerin nasıl yürümesi gerektiğini anlamaları açısından bu önemlidir. Çok gerekli olursa da sorular sorarak çözüme yönlendirmeye çalışın:  “İkinizde aynı anda salıncağa binmek istiyorsunuz. Sıra sıra binseniz bu herkes için daha iyi olmaz mı?”

Haftanın İpuçları

Çocuğunuz büyüdükçe yemek tercihlerini çok daha iyi anlatacaktır. Bu yüzden bu dönemde çok fazla miktarda “Ben bunu sevmiyorum.” tarzında cümleler duyabilirsiniz. Bu yine de çocuğunuza yeni yemekler sunmayacağınız anlamına gelmez. Bu konuda sabırlı olun. Çünkü çocukların yeni bir yemeğe damak tadı olarak alışmaları bazen 20 sunumdan sonra gerçekleşmektedir. Bu yüzden yeni bir yemek vereceğiniz zaman küçük bir tabakta ve az miktarda denemesi için sunun. Yemek istemeze ısrarcı olmak asla kazanamayacağınız bir savaşa girmekle aynıdır. Bu yaklaşımla ileride çocuğunuz yeni tatlar deneyen ve iyi beslenen bir birey olması için ilk adımları atacaksınız.

Yadigar IŞILDAR

AnneyleBebek.com Kurucusu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.