Doğal Doğum

Doğal Doğum

Doğum eylemi vajinal (normal) doğum ve sezaryen olarak ikiye ayrılmaktadır. Bilindiği gibi sezaryen vajinal yolla değil de, ameliyathane koşullarında karına yapılan kesi ile bebeğin dünyaya gelmesidir. Normal vajinal doğum kavramı da kendi içinde farklılıklar gösterebilmektedir. Sonyıllarda anne adaylarının giderek bilinçlenmesi, çiftlerin konuyla ilgili eğitimlerini arttırması ile doğum eylemine annenin katkısı daha fazla olmaya başlamıştır. Dolayısı ile fizyolojik bir süreç olan doğum eylemi, hekim gözetiminde ama annenin yönetiminde yaşanma eğilimi artmaktadır.

Doğal doğum, tanım olarak hekim tarafından sadece takibi yapılan, dışarıdan gerçek tıbbi nedenler olmadan müdahale edilmeyen, annenin doğum öncesi aldığı eğitimlerle konu hakkında bilgisinin arttırıldığı, dolayısı ile de daha aktif rol üstlendiği doğum eylemi olarak kabul edilebilir. Doğal doğum benzer anlamları içeren aktif doğum gibi birçok isimlendirmeyi de taşımaktadır.

Doğal doğum süreci öncesi anne-baba adayının eğitimlerinin arttırılması çok önemlidir. Annenin doğumun fizyolojik bir olay olduğunu kabul etmesi, bu sürecin kasılmalarıyla, ağrılarıyla tamamen doğal ve aşılabilir bir durum olduğu bilmesi, bunu kaygı yaşamadan kabullenmesi doğal doğumun başarısını arttırmaktadır. Bu felsefede normal vajinal doğumunun kendi kendine başlanması beklenmelidir, doğumun başlaması için herhangi bir ilaç veya uyarıcı verilmemelidir. Bunun yanı sıra doğum eylemi süresince annenin hareketleri kısıtlanmadan, tamamen serbest hareket edebilmesi sağlanmalı, yiyecek-içecek açısından özgür bırakılmalı ve tıbbi gereklilik olmadıkça epiyotomi (doğum kesisi) yapılmamalıdır. Anne-baba ile doktorları arasında gebelik takibi boyunca kurulacak köprü ile güven duygusu sağlanmalı, çiftin vajinal doğum hakkında doğru bilgilere ulaşması sağlanmalıdır. Sezaryenin sadece tıbbi gereklilikler noktasında uygulanması gereken ve birtakım riskleri de barındıran bir ameliyat olduğu öğretilmelidir. Gerektiğinde de ailenin doktoruna güven duyması ile tıbbi gereklilik durumlarında annenin kaygı yaşamadan, mutsuzluk ve yetersiz duygusu hissetmeden sezaryen ile gebeliğini sonlandırması sağlanmalıdır.

Her kadın normal doğurmayı hak eder. Yanlış bilgilendirmeler ve gereksiz kaygılar ile kadının bu eşsiz duygudan alıkonulmasının sağlanması hekimlik sanatına yakışmamaktadır.

Hekim hastasını kendi isteklerine göre yönlendiren değil, tıbbi gerekliliklere ve hastanın beklentilerine göre yönlendiren bir kişi olmalıdır.

Op. Dr. Birgül SARIKAMIŞ

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Tüp Bebek Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.