Hamilelikte Yoga

Hamilelik gerçekten bir kadının yaşayabileceği en ilginç dönemlerden birisi bence. Öğrendiğiniz ilk günden beri, her dönemini “sanırım bundan daha özel olamaz” diye geçirdiğiniz; ama her yeni gelen dönemin bir öncekinden daha özel ve daha keyifli olduğunu anladığınız garip, duygusal, hormonal ve şefkat dolu bir süreç. Tabi burada yazdıklarım sadece benim yaşadıklarım. Belki bundan daha farklı yaşayanlar da olmuştur içinizde.
Hamileliğim, 10. hafta itibariyle katıldığım “Hamilelik Yogası Eğitmenliği” programıyla daha da bir boyut değiştirdi. Yıllardır yoga eğitmenliği yapsam da hamile kalınca tüm sistemim ve bildiklerim şaşmıştı çünkü. Hazır hamile kalmışken, hamile yogası da öğreneyim ve hamilelere de ders vereyim diye çıktım yola. İyi ki de çıkmışım. Hem gebelikle ilgili hem gebelikte yapılacak fiziksel aktivitelerle ilgili ufkum genişledi bu eğitimde.
Gelelim bu yazıyı yazmamdaki amaca…
Hemen hemen her gün 1 saat yoga yapıyorum. Bu 1 saatlik sürenin yaklaşık 45 dakikası yoga asanaları uygulamasıyla, geriye kalan 15 dakikası ise nefes ve dinlenme ile geçiyor. Açıkça söylemem gerekirse tam bir meditasyon haline hamileyken ulaşamadım. Çünkü zihnim sürekli karnımdaki bebeği düşünmekle geçiyor o anlarda. Onun içerde ne yaptığını, nasıl hareket ettiğini, kolunun bacağının nerede durduğunu görüyorum sanki. Ama belki bu da bir çeşit meditatif haldir…
Neyse, pratik sonrası ise o gün hedef koyduğum asananın fotoğrafını çekip sosyal medyadaki paylaşım sayfalarıma yüklüyorum. Sonraki süreç ise eğlenceli oluyor. Sizlerden gelen yorumlar hoşuma gidiyor. Bazen de espri yapan arkadaşlarım oluyor. “Çocuğa bir şey olmadan doğursaydın!” gibisinden yorumlar geliyor arkadaşlarımdan.
Şimdi dostlar demek istiyorum ki; aslında gebelik sürecinde hareket halinde olmak bir kadının en büyük ihtiyaçlarından birisi bence. Buradaki hareketten kastım hoplayıp zıplamak, kendini yerden yere atmak, adrenalin yüklü aktivitelere katılmak değil elbette. Kadının kendisini daha sakin hissedeceği, hem kendi hem bebeğinin sağlığı için iyi bir şeyler yaptığını hissettiği, kendi içine döndüğü, rahatlatan aktivitelerden söz ediyorum. Bunlardan en önde geleni de yoga bence. Yıllardır hareket eden bir bedenim olduğu için, benim gibi bir kişinin hamile kalınca oturması veya sürekli yatması mümkün olmuyor maalesef. Hatta gebeliğin getirdiği hantallık ve hareket kapasitesindeki azalma, beni hareket etmeye daha çok motive eden bir unsur haline geldi. Buradaki en önemli nokta gebenin kendisini tanıması ve neyi nereye kadar yapabileceği konusunda kendisine güvenmesidir. Bu noktada da sizlerin endişelerini anlıyorum. Ancak yaptığım yoga asanalarının hiç birisinde kendimi aşırı zorlamıyor ve ne bana ne de bebeğe zarar verecek hiç bir şey yapmıyorum.
Farkettim ki; bizim kültürümüzde hamile kadınların hep durması, oturması ve yatması gerektiğine dair çok büyük bir inanç var. Ehhh, fiziksel hareket konusunda bu kadar tembel olan bir toplumun hamile kadınların havada uçması gerektiğini düşünmesi olasılık ötesi bir durum zaten.
Aldığım eğitimde öğrendim ki; aslında doğum bir kas eylemi. Rahmimizin içi kaslarla dolu. Ve eğer bir kadın normal doğum yapmak istiyorsa mutlaka kas farkındalığının ne olduğunu bilmeli. Bu hemen kazanılacak bir durum olmadığı gibi, hiç olmayacak bir şey de değil. Biz kadınlar nasıl doğuracağımızı içgüdüsel olarak biliyoruz zaten. Ancak şehir hayatının stresi ve bizi doğamızdan uzaklaştıran yapısı çoğu zaman bunu unutmamıza neden oluyor. Hatta korkularımızı artırarak, kendi yeteneklerimizi tamamen reddetmemize, doğamızdan uzaklaşmamıza ve işin kolayına kaçarak kendimizi doktorun ve neşterin kutsal ellerine “en baştan” bırakmamıza yol açıyor.
Açıkça söylemek isterim ki; yoga benim gebeliğimi en eğlenceli yapan şeylerden birisi oldu. Ve bunun tek nedeni kendimi eskisi kadar zorlamadan, sakin kalmayı hedefleyerek yaptığım yoga pratiğidir. Sizlerin görmüş olduğunuz yoga asanaları benim yıllardır yaptığım asanalar olduğu için bana garip gelmiyor. Üstelik ben bunları yaptığımda bebeğimin de oldukça keyif aldığını hissediyorum. Yoga bir gebenin, gebelik süreci boyunca yapabileceği en güvenli ve en sağlıklı çalışmalardan birisi bence. Gebelikte yaşanan ağrılara, hantallığa, duygusal iniş çıkışlara, ödemlere, kan dolaşımına, nefes darlığına çok iyi geliyor. Fiziksel olarak o kadar faydasını görüyorsunuz ki bu zihinsel ve duygusal yaşantınıza da olumlu bir etki yapıyor. Bebeğinizle aranızdaki bağın güçlendiğini hissediyorsunuz. Her şeyden önemlisi doğum zamanı yaklaştıkça artan stresinizle daha rahat baş etmenizi ve kendinizi o ana hazırlamanızı sağlıyor.
Önceleri gebeliğin sonlarına doğru hareketi daha da azaltacağımı ve daha çok nefes ve meditasyona yöneleceğimi düşünüyordum. Hatta gebelerimle yaptığım dersleri de bu şekilde planlamıştım. Ancak şu anda fikrim tamamen değişti. Gebeliğin sonlarına doğru egzersiz daha da önemli oluyor.
Bu nedenle hamile bayanların hepsine yoga yapmalarını şiddetle öneriyorum. Hamilelikte durmayı değil, hareket etmeyi doğru buluyorum. Hareket etmek hırslı bir şekilde sınırlarımızı zorlamak değildir tabii ki. Kendimizi koruyarak, sınırlarımızı keşfederek, güven içerisinde yapacağımız her türlü egzersiz size ve bebeğinize mutlaka iyi gelecektir.
Benim yaptığım asanaları paylaşmaktaki tek amacım “gebe kadın yatar dinlenir, durur, oturur!” gibi bir yaklaşımı yıkmak ve yerine egzersizin ve hareket etmenin hamilelere ne kadar iyi gelebileceğini göstermektir. Bunu bizzat deneyimliyorum ve herkesin de deneyimlemesini yürekten istiyorum. Umarım toplumumuz bir gün önyargılarından ve tembelliğinden birazcık daha kurtulmuş; hareket etmenin, egzersiz yapmanın güzelliğini ve pozitif enerjisini birazcık daha tatmış; doğru bir duruşun insanları ne kadar güzelleştirebileceğinin farkına vararak güzelleşmek için neşter altına yatmaktan birazcık daha vaz geçmiş; gençlerini ve çocuklarını en az bir spor aktivitesine gönderebilmek için biraz daha çabalayarak hareketle akan bir gençliğe biraz daha yaklaşmış; ciğerlerini nikotinle değil de oksijenle doldurmayı seçmiş bir toplum haline gelir…
Herkese sevgiler…
Sibel SÖNMEZ
Doğum Psikoloğu ve Yoga Eğitmeni