Havale Geçiren Bebek

Pek çok anne-babanın korkulu rüyası bebeklerinde herhangi bir hastalığın kalıcı etkiler bırakmasıdır. Bu tür rahatsızlıkların anne-baba tarafından sıralanması istense “havale geçirmek” hemen herkesin listesinde yer alacaktır. Peki bu kadar korkulan “havale geçirmek” denilen şey nedir?
Bebeğin vücudunun tümünde veya bir bölgesindeki kasların şiddetli kasılıp gevşemesine havale adı verilir. Havaleler her yaşta olabilir ve birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Çocuklarda en sık görülen şekli ise, ateşle birlikte seyreden havalelerdir. Bazen ateşin ilk belirtisi havale bile olabilir. Ateşli havale, 6 ay ile 6 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Havale geçiren çocukta geçici bilinç kaybı ile birlikte kollarda, bacaklarda veya tüm vücutta, 3 dakikaya kadar uzayabilen kasılmalar görülür. Daha sonra çocuğun bilinci açılsa bile çok huzursuz olurlar ve saatlerce hiç hareket etmeden uyuyabilirler.
Havale geçiren çocukta ya da bebekte ilk yapılması gereken, bebeği güvenli bir yerde, düzgün bir zemine yatırmaktır. Çocuğun ağzında herhangi bir şey varsa, bunun hemen ağızdan çıkarılması çok önemlidir.
Ayrıca, dilini ısırmasını engellemek için, ağzına bir tahta kaşık konması faydalı olabilir. Aynı anda, ateşi düşürmeye yönelik olarak gerekli girişimleri başlatmalısınız. Sonrasında en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna veya doktorunuza götürmeniz gerekir. Havaleler, gözünüzü korkutsa bile aslında pek çoğu çocuğunuzda kalıcı bir olumsuz etki bırakmazlar. Önemli olan ilk müdahaleyi doğru biçimde yaptıktan sonra en yakın sağlık sağlık kurumuna başvurmaktır.
Mukaddes Gürbüz Çetinkaya
Uzman Bebek Hemşiresi