Kısırlık Tanısı ve Değerlendirmesi

Kısırlık, herhangi bir korunma yöntemi kullanmaksızın, yeterli sayıda (haftada 2-4 defa) cinsel ilişkiye rağmen bir yıl süreyle gebe kalınamaması durumu olarak tanımlanmaktadır.
Kısırlık hangi sıklıkla görülür ve ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Kısırlık, ortalama altı çiftten birini etkilemektedir ve günümüz modern dünyasında sıklık oranı artmaktadır. Özellikle kadınların sosyal hayatta daha aktif rol üstlenmelerinden ve kariyer beklentilerinden dolayı annelik yaşının ertelenmesi kısırlığın artmasında önemli bir rol oynamaktadır. 35 yaşından sonra kadınlarda tükenen yumurtalık rezervi nedeniyle üreme kapasitesindeki hızlı azalma, çocuk planlayan çiftler için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Üreme kapasitesindeki bu azalma nedeniyle, 35 yaş üstündeki çiftlerin korunmasız yeterli sayıda cinsel ilişkiye rağmen altı ay boyunca gebelik oluşmaması durumunda, 1 yıl olan sürenin dolması beklenmeden doktora başvurulması önerilmektedir. 35 yaşın altındaki çiftler içinse ek bir hastalık yoksa, gebe kalınması için beklenilmesi gereken süre bir yıla kadar uzatılabilir.
Kısırlık nedenleri nelerdir?
Kısırlıkta, çiftlerin yaklaşık %30’unda sadece kadın faktörü, %30’unda sadece erkek faktörü sorumludur. %20 infertil çiftte ise hem kadında hem de erkekte kısırlığa neden olan bir patoloji saptanmaktadır. Kısırlık problemi yaşayan %20 çiftte ise tüm araştırmalara rağmen herhangi bir neden saptanamamaktadır. Araştırmalarda herhangi bir nedenin saptanamamış olması, bu çiftler için tedavi gerekmediği anlamına gelmemektedir.
Kadın Faktörleri :
• Yumurtlama bozuklukları,
• Kadın yaşı,
• Tüplere ait patolojiler,
• Rahim hastalıkları,
• Cinsel fonksiyon bozuklukları.
Erkek Faktörleri :
• Sperm hücre yetersizlikleri,
• Cinsel fonksiyon bozuklukları.
Op.Dr.Birgül SARIKAMIŞ
Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Tüp Bebek Merkezi