Kordosentez Nedir? Nasıl Yapılır?

KORDOSENTEZ (Fetusdan Kan Alınması)
  Fetusdan kan alınması karından, amniosentez iğnesine benzer bir iğne ile fetusun göbek kordonundan kan numunesi alınmasıdır.
Bu işlemin yapılma amaçları yine genetik hastalıkları doğum öncesi yakalamak, bebekteki infeksiyonları saptamaktır. İşlem ultrason yardımı ile poliklinik koşullarında, genel anestezi yapılmadan (hatta lokal anestezi bile yapılmaz) uygulanır. Avantajı, kan numunesinden yapılan genetik analizlerin çok erken ve hızlı şekilde çıkmasıdır. Amniosentez sonucu 2–3 haftada çıkarken, kordosentez sonucu en fazla bir haftada çıkar.
Bu yöntem ile bebekteki metabolik hastalıklar, kan hücre yapısı ile ilgili bozukluklar, bebeğin kan biyokimyası değerlendirilebilir, viral kültürler yapılabilir.
İşlemin komplikasyonları amniosenteze benzer. Ancak bebek kaybı ihtimali yaklaşık 4 kat daha fazladır (%2,7). Bebekte gelişme geriliği yada anomali olması durumunda kordosenteze bağlı bebek kaybetme ihtimali artmaktadır. Kan uyuşmazlığı olan kadınlarda işlem sonrası koruyucu iğne (anti D Ig) yapılmalıdır.
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı