Özgüvenli Çocuk Yetiştirmenin Altın Kuralları

Özgüvenli Çocuk Yetiştirmenin Altın Kuralları

Değerli olduğunun farkında, başarma gücüne ve kendisine saygı duyan bireylerin yaşamda karşılarına çıkan sorunlarla daha kolay baş edebilmektedir. Öz saygısı yüksek ve yeteneklerine güvenen sorun çözme becerisine sahip bu bireylerin çocuklukta yetiştikleri aile ortamında özgüven duygusu ile büyüdüklerini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Çocuklarımıza özgüven kazandırmak için öncelikle dikkat etmemiz gereken konu onlara tüm rağmenlere karşı duyduğumuz sevginin varlığıdır.

Hata yamasına rağmen…

Derslerinde istediği notu almamasına rağmen…

Dağınıklığına rağmen…

Bazı davranışlarından hoşlanmamanıza rağmen

Bütün bu rağmenlere karşın çocuğunuz evinde sevildiğini ve evinin kendisi için güvenli ve huzurlu bir sığınak olduğunu, gösterilen sevginin bir önkoşula bağlı olmadığını bilmelidir.

Ona yapacağınız uyarılarda kullandığınız dilin de önemini unutmamalısınız. Onu suçlayan aşağılayan cümleler kurmak yerine yaptığı davranışın yanlışlığı ile hatalarını belirtmelisiniz

Sen ne kadar kötü bir çocuksun demek yerine bu topu arkadaşının kafasına attığın için sana kızdım demek gibi

Ondan yapmasını istediklerinizi net bir şekilde açıklamanız doğru iletişim kurmanızın temel ilkelerinden olmalıdır.

Gelelim özgüvenli çocuk yetiştirmenin en önemli ilkelerinden bir diğerine: Onu dinlemeyi bilmelisiniz. Size anlatmak istediklerini mış gibi yaparak değil değer verdiğinizi, sözlerini önemsediğinizi göstererek dinlemeli, dinlediğinizi göstermek içinde konuyla ilgili sorular sormalısınız.

Onun duygularını küçümsemeden, suçlamadan anlamaya çalışın. Bu korkulardan kurtulması için çözüm yollarını birlikte bulmaya çalışıp gerekirse bir uzmandan destek almayı deneyin.

Birlikte değerli anılar biriktireceğiniz rutinleriniz, etkinlikleriniz olsun. Çocuğunuza pozitif hafıza yaratacak güzel anılar biriktirin.

Onun kendi başına bazı şeyleri başarmasına izin verin. Olumsuz sözcükler yerine yapabilirsin diyerek onu destekleyin, gerekirse onun yardımcısı olun.

Onun kişisel alanına, eşyalarına karşı saygılı olmanın öneminden söz etmezsek olmaz elbette. Ona sormadan eşyalarına, oyuncaklarına müdahale etmeyin. Odasının düzenlenmesi, atılacak eşya ya da giysilere birlikte karar vermek çocuğunuz açısında sandığınızdan da önemlidir.

Ona yeteneklerinin gelişmesi için fırsat verin ve bu yeteneklerini alkışlamayı da ihmal etmeyin.

Fiziksel olarak beğenmediği özellikleri olan çocuklarımıza bu özelliklerin hayatta çok da önemi olmadığı mesajını verin. Bunu yaparken inandırıcı olmanız çok önemlidir.

Onunla üst perdeden konuşmak yerine gözlerinin içine bakarak konuşmanız, sevgi dolu dokunuşlarınız, sarılmanız ve sevginizi göstermeniz büyüdüğü zaman özgüvenli, sorunlardan kaçmak yerine kendini ifade edebilen işbirliğine açık ve duygularını bastırmayan bir birey yetiştirmiş olacaksınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.