Sistinozis Hastalığı ile Yaşamak

Sistinozis Hastalığı ile Yaşamak

Sistinozis hastalığı ender görünen genetik bir hastalıktır. Çoğu genetik hastalıkta olduğu gibi akraba evlilikleri sonucu ortaya çıkması hastalığın yaygınlaşmasının ana nedenlerindendir. Hastalık sistin adlı bir maddenin insan vücudunda birikmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu birikimden vücutta en çok göz, kemikler ve böbrekler etkilenmektedir. Hamilelik de başlayan sistin birikimi bebekte doğumdan sonra altıncı aydan itibaren belirtileri ortaya çıkar.

Taşıyıcı anne ve babalardan sistinozis hastası çocuk doğma oranı dörtte bir oranındadır.

Bu belirtiler aşırı susama, kusma, fazla idrar atımı, gözde kaşıntı, kızarıklık ve ışığa karşı duyarlılık ve hipotroid, büyüme geriliği, böbrek yetmezliği ve kanda yüksek sistin seviyesi ve raşitizmdir.

Erken teşhis bu hastalığın da tedavisinde büyük önem taşımaktadır. Erken dönemde teşhis edilen hastalık için ilaç tedavisi başlar. Bu tedavinin düzgün bir biçimde sürdürülmesi çocuklardaki büyüme bozukluğunu giderecek ve böbrek yetmezliğinin çok daha ileri yaşlara kadar görünmesini sağlayacaktır.

İlaç tedavisi dışında bu hastalar için doktorların uygun gördüğü zaman diliminde yapılacak organ nakli yaşam süreleri ve kaliteleri için en uygun tedavi olarak tanımlanmaktadır.

Akraba evliliğinden kaçınmak, erken teşhis ve doğru tedavi bu hastalıkla mücadelede büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.

Nadir görünen hastalıklar arasında sayılan bu hastalığın en çok çocukları etkilediğini de vurgulamak isteriz.

Sağlıklı günler dileklerimizle

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.