Yavrularımızın Beynini Beslemek

Yavrularımızın Beynini Beslemek

Yavrularımızın beynini beslemek dediğimizde beynini hem fizyolojik olarak hem de bilişsel olarak beslenmesini ifade etmek istiyoruz.

Anne karnında başlayan beyin gelişimi yetişkinlikte de devam etse de büyük oranda beş yaşında tamamlandığı kabul edilmektedir.

Yavrularımızın sağlıklı bir beyin gelişimi için öncelikle onların beslenme programlarında mutlaka yer alması gereken besinlerden söz edelim.

Bu gıdaların başında anne sütüne en yakın gıda olduğu bilinen yumurta gelmektedir. Yumurta çocuklarda güçlü bir bellek, yüksek konsantrasyon ve enerji sağlayan vitamin ve mineraller ile kahvaltıların vazgeçilmez bir parçası olmalıdır.

Bir diğer gıda da beyin zarı gelişimine katkısından dolayı yoğurttur. Ancak unutulmamalıdır ki yavrularımızın gelişimi için tercih etmemiz gereken tam yağlı yoğurt olmalıdır.

Ispanak, brokoli, lahana gibi yeşil sebzelerin demansı önleme konusundaki önemi göz önüne alındığında küçük yaştan itibaren bu sebzeleri yeme alışkanlığını kazandırmak anne ve babaların görevi olmalı.

Gelelim balığa. Özellikle D vitamini ve Omega 3 açısından zengin olan başta somon ve sardalye olmak üzere yağlı balıklar haftada en az iki kez sofralarımızda yer almalı. Omega 3 ün zeka gelişimine katkısı olduğu konunun uzmanları tarafından önemle belirtilmektedir.

İçinde hiçbir katkı ve koruyucu madde taşımayan etler içindeki kolin maddesi ile yavrularımızın beyin gelişimine çok büyük katkıda bulunmaktadır.

Özellikle ara öğünler için kuru yemişleri hiç ihmal etmemeliyiz. Fındık, badem, fıstık, ceviz gibi sağlıklı yağ ve omega 3 deposu kuru yemişler hem tok tutma hem de beyin gelişimine olumlu etkileri ile ara öğünlerin vazgeçilmezi olmalıdır.

Yukarıda saydığımız besinler dışında brokoli, elma, çilek, kırmızı renkli sebzeleri yemeleri ve bol su içmeleri desteklenerek yavrularımızın beyinlerini beslemiş oluruz.

Öte yandan onların bilişsel gelişimi için de yapmamız gerekenlerin başında onu kucağınıza aldığınız ilk günden itibaren göz teması kurmanız ve yumuşak bir tonda sohbet etmeniz, ninni söylemeniz, sıcaklığınızı hissettirmenizdir.

Yaşı ilerledikçe emir kipi ile konuşmak yerine açıklamalarla ona değer verdiğinizi anlamasını sağlayacak cümleler kurarak ikna etmenizdir.

Küçük yaştaki çocuklara dokunarak, sarılarak bilişsel beyin gelişimlerinin hızlandığını biliyoruz. Onlara sık sık sarılın, dokunun. Göz teması için onunla sohbet ederken gözlerinizin aynı hizada olmasına önem yerin. Sohbetleriniz yüz yüze olsun. Ona yukarıdan bakarak sohbet etmemeye çalışın.

Oyunlarınıza ailenizin tüm bireylerini dâhil ederseniz aile arası iletişim becerileri de gelişecektir.

Onun kendisini ifade edebilmesi için oyunlar kurmasına, öyküler anlatmasına fırsat verin. El, göz koordinasyonu destekleyecek, araçlar ve oyuncaklarla oynamasını sağlayabilirsiniz.

Çevreye yapacağınız küçük gezilerinizde rehberiniz yavrunuz olsun. Onun gözlemlerini sizinle paylaşmasına izin verin, merak duygusunu besleyin. Merak duygusu ve araştırma becerisi gelişen çocukların elbette bilişsel süreçleri çok daha sağlıklı ilerleyecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.