Yenidoğan Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebek Gelişimi

Yenidoğan Bebek Gelişimi


Duruş: Yeni doğan bebek genelde, hafif kasılma (fleksion) halindedir. El ve ayak parmakları ve tüm eklemler kendi üzerlerine kapanmış gibidir. Baş bir tarafa dönük gibidir. Tıpkı ana rahmindeki dar yerdeki duruş pozisyonundadır. Bu durum birkaç hafta sürer. Sağlıklı yeni doğan, uyanık halde etrafı devamlı tekmeler. Yüzüstü yattığında bacaklarını büker, elleri ise yüzüne yakın, yumuk hâldedir. Tabanına dokunulduğunda, vücut hafif öne atılır ve bir tarafa dönük olan baş yön değiştirir.
Oturma: Yeni doğan bebek oturamaz. Sırtüstü yatarken, baş orta çizgidedeğildir. Başı bir yana düşer ve tutamaz.

Yürüme: Yeni doğan bebeğin ayak tabanına dokunulduğunda, aynı ayak düzleşir, öteki ayağın, diz ekleminden büküldüğü görülür. Koltuk altlarından tutulup ayakları yere dokunduruldu-ğunda, adım atma hareketleri yapar. Birkaç hafta sonra kaybolan bu adım atma hareketleri, yerini sistemli yürüme gelişmesine bırakır.

Yakalama: Emekleme ve adım atma gibi yakalama da, yeni doğanda, ilkel bir refleks hareketidir. Avuç içi yumuktur. Parmakla dokunulduğunda, birkaç saniye için sıkıca kapanır.

Duyusal Algılama: Kuvvetli ışık ve sesten etkilenir. Gözler kırpıştırılır, alın kırışır. Kolları hızla açarak ağlamaya başlar. Bu reaksiyonların hepsi veya bir ikisi bir arada bulunabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

 

Sosyal Davranış: Yeni doğan bebek, hemen etrafla ilişki kurmaya başlar. Soğuk-sıcak, yumu-şak-sert gibi deri uyarılarını hissetmeye başlar. Sağlıklı yeni doğan bebek anne kucağına alındığında kendini mutlu hisseder. Huysuzluğu bırakır, sakinleşir. Huysuzluk gene de devam ederse açlık, sancı ve altının kirlenmesi düşünülür.

Göğüs Kafesi: Yeni doğanda baş ve göğüs ortalama olarak aynı genişliktedir. Birinci yaşa doğru göğüs baş çevresini geçer.

Örnek verecek olursak bebek sizi gözleri ile izlemeye başlar. Sesinize tepki vermeye başlar. Mesela annesini sesinden tanımaya başlar. Bebek annesini kokusundan tanımaya başlar. Evde onunla yaşayan insanları kavrar ve onları tanır. Onlara tepki vermeye başlar. Ortalama 4-5 Aylık iken tanımaya başlar. Bu 10 aylıktan sonra daha net olarak yaşanır. Bebek 60 günlükken parmağınızı takip edebilir. Gözleri ile sizi takip edebilir. İlk üç ay gazlı olacağından ayaklarını karnına çekerek karın ağrısını belli etmeye çalışır.

Mukaddes Gürbüz Çetinkaya
Uzman Bebek Hemşiresi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.