Yumurta Bağışı (Oosit Donasyonu) Nedir?

Yumurta Bağışı (Oosit Donasyonu) Nedir?

Yumurta bağışında kimlerin bulunabileceği karışık bir konudur. Normal vücut ağırlığına sahip, sağlık geçmişinde tıbbi ve genetik sorun olmayan, ESHRE ve ASRM kriterlerine uygun tarama testleri sonucunda bulaşıcı hastalık taşımadığı kesinleşen, ortalama 20– 29 yaşları arasında olan kadınlar yumurta bağış programlarına kabul edilmektedirler.

Yumurta bağışı ile ilgili yaygın olarak bilinenin aksine, bütün yumurtalık karşı tarafa verilmez. Yani yumurta bağışını yapan kadının (donorün) doğurganlığı zarara uğramaz. Yumurta bağışında alınan yalnızca hücre yapısında olan yumurta hücreleridir.


Yumurta bağışı yapacak kadın için standart tüp bebek tedavisinin prosedürü uygulanır. Buradan elde edilen yumurtalar, yumurta donasyonu tedavisi gören hastanın eşinden alınan spermlerle döllenir ve anne adayının rahmine transfer edilir. Böylece bağışlanan yumurta hücresi sayesinde, kendi yumurtasıyla anne olamayacak bir kadın çocuk sahibi olabilmektedir.

Yumurta Bağışçısının Hazırlık Süreci

Donorün uygunluğu tespit edildikten sonra, adetinin 2. veya 3. günü tedaviye alınarak yumurtaları geliştirecek olan ilaçlara başlatılır. Tedavide kullanılan ilaçlar iğne şeklindedir. Yumurta gelişim süreci,10-12 gün kadar sürmektedir. Bu sürede donorün yaşadığı şehirde doktor takibi altında olması gerekmektedir. Yumurtaların transferine karar verilen zamanda, işlem anestezi ile ağrısız gerçekleştirilmektedir. İşlem esnasında anestezi verildiğinden donorün aç olması son derece önemlidir. İşlemden 6 saat kadar önce yemek yemek ve su içmek kesinlikle yasaktır. Yaklaşık 15-20 dakika süren yumurta toplama işlemi; hafif sedasyon veya genel anestezi ile, mutlaka ultrason rehberliğinde, transvaginal folikül aspirasyonu ile yapılmaktadır. İşlemden sonra yaklaşık 3 saat sonra gerekli kontroller yapılıp, donor hastaneden taburcu edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.