Bebeğin Gelişimi 122. Hafta

Bebeğin Gelişimi 122. Hafta

Okulöncesi çocuklarının stresi

Çoğunlukla okul öncesi çocuğunuz mutlu bir çocuktur. Ama çok küçük çocukların da strese girebileceğini biliyor musunuz? Okul öncesi çocuklar için yaygın stres kaynakları; çok fazla planlı aktiviteleri, sabit bit rutinin olmamasını, hasta hissetmeyi, taşınmayı, sevilen bir bakıcıdan ayrılmayı veya yeni bir kardeşin gelişini içerebilir. Aşağıdakiler bir çocuğun zorlandığı veya stresli hissettiğinin işaretlerinden bazılarıdır:

  • Aniden kendisini çekmiş ve elindeki şeylerden ilgisi dağılmış görünür.
  • Kişiliğinde değişiklik meydana gelir, özellikle mutlu durumdan somurtkan veya kızgın duruma
  • Oyun zamanı gelince oynamamak için direnir.
  • Yeni bir yere vardığınızda eve gitmek için ısrar edebilir.
  • Tuvalet eğitimi geriliyor gibi görünebilir (haftalar veya aylar sonra gündüz altına yapma kazaları gibi)

Stresli zamanlarda çocuğunuza ekstra ilgi gösterin. Çocuğunuzun hayatının nasıl gittiğini yeniden değerlendirin ve daha güvenli ve istikrarlı nasıl yapabilmenin yollarını arayın. Örneğin, eğer problemin çok fazla aktivite olduğunu düşünüyorsanız (ve bununla alakalı koşturma ve konuşma), planlarınızı azaltın.

Haftanın İpuçları

Yemekle oynamak olsun, mızmızlanmak veya çığlık atmak olsun, işte size sevmediğiniz bir davranışı durdurmanın bir yolu: Diğer tarafa bakın. Çocuk gelişim uzmanları buna “yok olana kadar görmezden gelmek” diyorlar. Bazen bir çocuk, sizin sevmediğinizi bildiği bir şekilde yanlış davranışlar sergileyerek aslında sizin kızgın tepkinizi çekmeye çalışır. Eğer bu stratejiyi deneyecekseniz şuna dikkat edin: İlk başta davranışın bir süre arttığı “yok olma patlaması” denen durumla karşılaşabilirsiniz. Bu çocuğunuz daha da zorlarsa sizi sinirlendirebilecek mi diye denediğinden olur. Görmezden gelmeye devam edin ve davranış muhtemelen yol olacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.