Bebeklerde ve Çocuklarda Bağlanma Çeşitleri

Bebeklerde ve Çocuklarda Bağlanma Çeşitleri

Sağlıklı ve kendi başına kararlar alabilen bir yetişkin olmanın ilk adımı bebeklikte ve çocukluktaki sağlıklı bağlanma sürecinden geçmektedir.

Bebeklikten itibaren güvenli bağlanma becerisi geliştirebilen kişilerin bu becerilerini kazanmasında kuşkusuz en büyük görev öncelikle ebeveynlere düşmektedir.

Aşırı kollamak, şımartmak kadar, çocuğa hiç dikkat etmemek, onu yok saymak, sevgiden yoksun bırakmak da güvenli bağlanmayı zedeleyen davranışlardır.

Bu kavramlar temelinde bağlanma çeşitlerine kısaca göz atalım.

1-Güvenli Bağlanma: Bağlandığı kişiden ayrılmaktan başlangıçta huzursuzluk duysa da onu yeniden gördüğünde neşelenir. Çünkü bağlandığı kişiye güven duymakta bu nedenle de kendisini güvende hissetmektedir. Bu bağlanma biçiminde ebeveynler çocuklarına karşı ilgili, onun duygusal gereksinimlerine yanıt veren kişilerdir. Onlarla sağlıklı iletişim kurabilen yetişkinler olarak sevgilerini göstermeyi de biliyorlardır.

2-Dağınık Bağlanma: Çocuklarına duydukları sevgiyi göstermeyi bilemeyen yetişkinler bu sevgiyi göstermeyi ne yazık ki nasıl göstereceklerini bilemez. Çocuklarına yaptıkları yanlışları göstermeyi yeğledikleri için de çocuklarda yetersizlik duygusunun gelişmesi ve özsaygılarını yitirmelerine neden olurlar. Bunun sonucu olarak da çocuk ebeveynlerinden uzaklaşır, onları yok sayar. Çocuk kendisi ile ilişki kurulmasını kısaca insan yerine konulmayı ister. Büyüdüklerinde sağlıklı duygusal ilişki kurmakta zorlanır, duygularını açıklamaktan kaçınır.

3-Endişeli Bağlanma: Çocuğun ret edildiği, ebeveynlerin sağlıksız davranışlar sergilemesi sonucu ortaya çıkan bağlanma şeklidir. Ret edilen çocuk sevilmediği duygusuna kapılacaktır. Alkolik, madde kullanan ya da çevresine karşı kaba davranışlar sergileyen, küfürlü konuşan bir ebeveyn ile aynı ortamı paylaşan çocuklarda karşılaşılan en yayın duygu korkudur. Sevilmediği, istenmediği bir ortamda her an karşılaşacağı olumsuz davranışların korkusu ile yetişkinliğe adım atar.

Bu olumsuz duygular onu, kaygılı, isyankâr, stresli ve doğru kararlar vermekte zorlanan bir yetişkin olmasına neden olacaktır.

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı çocuklarımızın bebeklikten itibaren sağlıklı bir yetişkin olabilmeleri için doğru ve güvenli bağlanma süreci geçirmeleri gerekmektedir. Ebeveynlerin yavruları için okul öncesi dönemde güvenli bağlanma sürecini konusunda yetkin okul öncesi kurumlar da uzmanların da önerilerini dikkate alarak geçirmelerini önemle öneriyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.