Hamilelikte Bayılma Neden Olur?

Hamilelikte Bayılma Neden Olur?

Zaman zaman karşılaştığımız ani bilinç kaybı ile oluşan bayılmalarla bazı hamilelerde de karşılaşmaktayız. Senkop olarak adlandırılan bu durum birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenleri kısaca tanımlarsak:

Vazovagal Senkop: En yaygın senkop tipi olan vazovagal senkopun henüz tam olarak nedeni tanımlamamıştır. Tansiyonun aniden düşmesi, baş dönmesi göz kararması şeklinde ortaya çıkar. Burada en büyük sorun baş dönmesi ya da tansiyon düşmesi sırasında yere düşme, ya da çarpma gibi hastanın zarar görmesidir.

Histerik Senkop: Aşırı heyecan, korku, sevinç ,stress  gibi duyguların ani ve çok yoğun yaşanması ile ortaya çıkan bayılma türüdür. Bu nedenle psikolojik durumdan kaynaklı bir senkop olarak kabul edilir.

İdrar Yaparken Ortaya Çıkan Senkop:İdrar yaptıktan sonra idrar torbasının aniden boşalması ile tansiyon düşmesi zaman zaman tuvalette bayılmaya neden olabilmektedir.

Nörolojik ve Kardiyolojik Senkoplar:Epilepsi ve kalp hastası kişilerde ortaya çıkan senkoplardır.

Gıda Zehirlenmesi İle Ortaya Çıkan Senkop: Bozuk, son kullanım tarihi geçmiş ,bayat balık,tavuk gibi besinlerin yenmesi sonucu oluşan senkoplardır.

Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusma baş dönmesi ile ortaya çıkan tansiyon düşmeleri nedeni ile sık sık bayılmalar görülebilmektedir.4 ile 6. Aylarda görülen bayılmaların sebebi genellikle kabızlık, kansızlık, aşırı yorgunluktan, son üç ayda sırt üstü yatma, aşırı kilo alımı ve düşük kan basıncı yani hipotansiyondan kaynaklanmaktadır.

Öncelikle bayılmalar ile ilgili mutlaka doktorunuza bilgi vermenizi öneririz. Bayılmaların arkasında başka bir hastalıktan kaynaklanan sorun olup olmadığı araştırılmalıdır. Anne adayının mümkün olduğunca stress ve yorgunluktan uzak sakin bir ortamda bulunması sağlanmalı. Tek başına kalmamasına özen gösterilmeli. Bayılma sırasında panik yaratmadan uygun bir pozisyona getirilip ayakları baş hizasından yukarı getirilmelidir. Bu şekilde beyne giden kan dolaşımı artacaktır.

Bayılma hissi geldiğinde anne adayının kendisini olabildiğince güvenli bir pozisyona alması da önemlidir.

Bayılmanın kendisinin bebeğe olumsuz bir etkisi olmaz. Ancak bayılma sonucu düşme, yaralanma gibi sonuçlar ortaya çıkabileceği için bayılma öyküsü olan hamilelerin yalnız kalmamasını bir kez daha anımsatmak isteriz.

Ayrıca yüksek tansiyon anne karnındaki bebeği ve gebelik sürecini olumsuz etkileyeceğinden doktor kontrollerinin önemi çok daha fazla olmaktadır.

 

Sağlıklı günler dileklerimizle

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.