Makrozomi (İri Bebek) Nedir ?

Makrozomi (İri Bebek) Nedir ?

Tüm dünyada gerçekleşen doğumlarda yaklaşık olarak %9 ‘u iri bebek olarak dünyaya gelir.4.500kg ve üstü bebekler için kullanılan iri bebek tıp dilinde Makrozomi olarak adlandırılır.

Makrozomi nin birçok nedeni ve hem anne hem de bebek için riskleri vardır. Önce nedenlerini sıralarsak;

  1. 17-35 yaş aralığının dışında kalan hamilelikler
  2. Erkek bebek
  3. Annenin gebelik öncesi ve gebelik sırasında çok kilo alması
  4. Diyabet ya da gebelik diyabeti
  5. Daha önceden yapılan doğumlarda makrozomi geçmişi bulunması
  6. Gecikmiş doğum süresi (40 haftayı aşan gebelik)

Makrozomi tanısı düzenli doktor kontrolleri sırasında hamileliğin 6. ayında ultrason ile tespit edilebilmektedir.

Hamilelik sırasında bebeğin fazla kilosu annede sırt ve bel ağrısına neden olmaktadır. Ancak asıl sorun doğum esnasında ortaya çıkmaktadır. İri bebek doğumlarında normal doğum neredeyse imkânsızdır. Hem anne hem de bebek açısından normal doğum esnasında pek çok problem yaşanabilir. Bu yüzden iri bebek bekleyen annelere doktorlar sezaryen önermektedir

Doğum sonrası iri bebeklerde pek çok sağlık sorunu görünür. Bu problemlerin başında sarılık, düşük kan şekeri, obezite, metobolik sendrom sayılabilir. Özellikle metobolik sendromların yakın takip edilmesi gerekir. Çünkü çocukluk çağında kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı, inme potansiyel olarak iri doğan bebeklerin taşıdığı risklerdir.

Makrozomi yi önleyebilmek için öncelikle aşırı kilolu anne adaylarının hamile kalmadan önce doktoruna danışması ve ideal kilosuna ulaşmak için uygun diyet programı uygulamasını öneriyoruz.

Hamileliğiniz sırasında kilo kontrolünüzü elden bırakmayın ve 10 kilodan fazla olmayan kilo alımı ile hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde sonlandırabilin.

Eğer diyabet hastası iseniz ya da gebelik diyabeti iseniz hamilelik süresince endokrin ve kadın doğum doktorunuzun eşgüdümünde diyabetinizi kontrol altında tuttunuz.

Günlük programınıza fiziksel aktiviteler ekleyerek doktorunuzun kontrolünde kilonuzu denetleyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.