Bebeklerde ve Çocuklarda Ağız Kokusu

Bebeklerde ve Çocuklarda Ağız Kokusu

Ağız kokusu çocuklarda oldukça sık görülür. Fakat çoğunlukla ebeveynler tarafından basit sebeplerden kaynaklandığı düşünülerek çok da önemsenmez. Aslında eğer çocuğunuzda ağız kokusu varsa bu pek çok hastalığın belirtisi olabilir ve önemsenmesi gerekir. Ağız kokusunun nedeninin belirlenmesi doğru tedavinin nasıl yapılacağını da belirler.

Bebeklerde ağız kokusu olmasının sebebi çoğunlukla, mideleri ile yemek boruları arasındaki mesafenin kısa olması ve bunun da reflüye sebep olmasıdır. 6 yaşına kadar olan dönemde ağız kokusu olmayan çocuğa nadiren rastlanılır. Bu durumdan kaynaklanan ağız kokusu çocuk büyüdükçe kendiliğinden azalır.

Açlık çocukta ağız kokusuna sebep olan sebeplerden en basitidir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda belirli bir süre aç kaldıklarında ağızları kokabilir.

Çocuklardaki diş çürükleri, diş çıkarma dönemleri, diş eti iltihaplanmaları, dişler arasında kalan yiyecekler ağız kokusuna sebep olurlar. Bunlar iyi bir ağız bakımı ile tamamen giderilebilir.

Bebekleri gece beslemek de ağız kokusuna neden olur.

Aynı zamanda geniz eti büyümesi de ağız kokusuna sebep olur. Geniz etinin büyümesi ile oluşan geniz eti iltihaplanması, sinüzit ve bunlardan kaynaklanan geniz eti akıntısı ağız kokusuna sebep olur. Hatta bazı durumlarda geniz eti büyümesinin ve iltihabının tek belirtisi ağız kokusu olabilir. Bu yüzden ağız kokusunu hafife almamak gerekir.

Reflü ve gastrit gibi bazı hastalıklar da ağız kokusu yaparlar.

Çocuğun sürekli ağzından nefes alması da ağız kokusuna sebep olur. Alerji, grip veya geniz etinin büyümesi gibi sebeplerle çocuklar sürekli ağızlarından nefes almaya başlarlar. Sürekli ağızdan nefes almak ağız kuruluğuna ve bu da tükürük salgısının ağız içindeki bakterileri temizleyememesine sebep olur. Çocuğun tükürük salgısının hareketlenmesi için gün boyunca bolca su içmesi, su içeriği bol olan meyve ve sebzeler tüketmesi gerekir.

Çocuklarda ağız kokusuna neden olan bir diğer etken de diş çıkarmadır.

Ağız içinde yaralar meydana getiren stomatitis adı verilen rahatsızlık da küçük çocuklarda ve bebeklerde ağız kokusuna neden olur.

Hareketli ve meraklı küçük çocukların biraz yaramazlık sonucu burnunda küçük yabancı bir cisim kalması durumunda bu madde iltihaplanmaya ve dolayısıyla kokuya sebep olur. Burun deliklerinden birinden yeşil bir akıntı gelmesi bu duruma işaret edebilir. Diğer enfeksiyonlarda ise çocuğun her iki burun deliğinden yeşil akıntı gelir.

Sigara çocuklarda ağız kokusu yapabilir. Evet çocuğunuz elbette sigara içmiyor fakat, uzun süre sigara dumanına maruz kalmanın çocukların üzerinde bir çok olumsuz etkisinin yanında ağız kokusu da vardır.

Çocuğun ağzında aftlar (ağız içi yaralar) olması da ağız kokusunun sebeplerinden birisi olabilir.

Kronik karaciğer, böbrek ve metabolizma hastalıkları, çocuktaki üre ve amonyağın artmasına ve ağız kokusuna yol açar.

Çocuğunuzda ağız kokusu varsa öncelikle, diş ve ağız bakımına daha fazla özen göstererek önüne geçmeye çalışabilirsiniz. Dişlerin ve dilin temizlenmesi, ağzın nemli tutulması, gün içerisinde daha fazla su tüketilmesi gibi tedbirler ağız kokusunu geçirebilir. Fakat tüm bu tedbirlere rağmen çocuğunuzda ağız kokusu devam ediyorsa altta yatabilecek hastalıkların tespit ve tedavisi için doktora başvurmanız gereklidir.

AnneyleBebek.com

(Kaynak: sevgilibebek.com)

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.