Çocuklarda Görülen Parmak Emme Davranışı

Çocuklarda Görülen Parmak Emme Davranışı

Çocuklarda Görülen Parmak Emme Davranışı

Emme refleksi doğuştan gelen, bebeklerin beslenebilmeleri yoluyla hayatta kalabilmelerini sağlayan bir içgüdüdür. Bebek uyanık haldeyken 3-4.aya kadar, uykudayken de 7. aya kadar refleks olarak görülen bu davranış sonrasında yerini istemli davranışa bırakır. Emmek aynı zamanda bebekler için haz ve rahatlama kaynağıdır. Başparmağın emme objesi olarak seçilmesi çoğu zaman tesadüftür. Duyuları yoluyla hayatı öğrenmeye çalışan bebekler ilk yıllarda herşeyi ağızlarına götürürler. Bu davranışlarının kaynağında çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacı yatar. Bebekler için baş parmağı emmek zevk vericidir ve bundan sonra da zevk kaynağı olarak devam eder. 3-4 yaşlarına kadar herhangi bir rahatsızlığa veya duygusal soruna bağlı olmaksızın da görülebilir. Parmak emmenin uykuyla sıkı bir ilgisi vardır. Bir çok çocuk parmaklarını uykulu oldukları veya uykuya daldıklarında emerler. 3 yaş civarında bu davranış kendiliğinden ortadan kaybolabilir.

Peki Ne Zaman Endişe Etmeliyiz?

İlk yaşlar içerisinde doğal olan bu davranış daha sonraları da devam ederse veya ileriki yaşlarda ortaya çıkarsa bir davranış problemi veya alışkanlık bozukluğu olarak ele alınır. Ayrıca çocuklarda açlıkta, korkuda, anneden ayrılmada ve uykuda görülebilir. 3-4 yaşlarına kadar normal çocukluk davranışı olarak kabul edilir.

Bu alışkanlığın normalden uzun sürmesi ile ilgili olarak;  bebeklikte emme ihtiyacının yeterli olarak tatmin edilememesi, duygusal bozukluk, emme alışkanlığından zevk alma olmak üzere üç teori mevcuttur.

Neler Yapmalıyız?

En sağlıklı yaklaşım, telaşlanmadan sakince çocuğumuzu iyi bir şekilde gözlemlemektir. Bu davranış hangi durumlarda ortaya çıkıyor? Hangi durumlarda şiddetini arttırıyor? Eşlik eden farklı sorunları var mı? Normal rutinini etkileyecek kadar çok mu görülüyor?

Sürekli parmak emme, psikolojik sorun ve gerginliklerin bir sonucu olarak gelişebilir. Aile içi tutum ve davranışlarımızı gözden geçirmeli, çocuğa güvenli ve sevgi dolu bir yaşantı sunmalıyız. Çocuğa alıştığı parmak emmeden aldığı hazdan daha kuvvetli ve eğlendirici, özellikle de ellerini kullanabileceği farklı etkinlikler sunmalıyız. Gece yatağına yumuşak bir uyku oyuncağı koymak ve onunla uykuya dalmasını sağlamak da yararlı olabilir.

Parmak emme alışkanlığı önlenemez ise çene ve dişlerle ilgili sıkıntılar çıkabilir. Bununla ilgili pedodontistler size, çocuğunuz için uygun alışkanlık kırıcı apareylerin takılmasını sağlayacaklardır.

Yasemin BAŞLI
Çocuk Gelişim Uzmanı 

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.