Gebelikte Günlük Yaşam

Gebelikte Günlük Yaşam

Gebelikte Hijyen ve Genel Bakım
Normal zamanlarda dikkat edilmesi gereken temizlik, gebelikte çok daha fazla önem gerektiren bir durumdur. Hem gebeliğin iyi gitmesi hem de anne ve çocuğun sağlıklı olması açısından gebeliğin her devresinde temizlik kurallarına uyulmalıdır.

Banyo ve Duş
Gebelikte hormonların etkisiyle vücut ısısı arttığından anne adayları daha çok terlerler. Gebelikte günlük yıkanma sayısında bir kısıtlama yoktur.

Gebelikte banyo yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Gebelikte bedenin ağırlık merkezi değiştiğinden ve tansiyon düşmeye eğilimli olduğundan tabureye oturarak yıkanmak uygun olacaktır.
  • Küvetli banyo kullanılıyorsa, küvete girip çıkarken kaymamak için gerekli önlemleri alınmalı, küvetin içine ve girişine kaymayı önleyen plastik halılar ekleyerek olası kazalar engellenmiş olacaktır.
  • Banyo yaparken sıcaklığın çok yüksek olmamasına dikkat edilmeli ve duş seklinde ılık suyla yıkanmak tercih edilmelidir.

Vajinal Hijyen
Gebelikte artan hormonlara bağlı olarak vajinal salgılarda artış söz konusudur. İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmada önemli bir adımdır. Vajinal duş uygulaması tüm dönemlerde olduğu gibi, gebelikte de kesinlikle uygun değildir.

Meme Bakımı
Gebelik döneminde artan hormonların etkisiyle memelerde büyüme olmakta ve gerginleşmektedir. Bundan dolayı memeleri alttan iyi destekleyecek, büyüklüklerine uyan, meme uçlarına sürtünme yapmayan sütyen tercih edilmelidir.
Gebeliğin ikinci yarısından itibaren memelerden berrak-sarı renkli kolostrum adı verilen sütün geldiği gözlemlenebilir. Bu durum memelerin bebeği emzirmeye hazırlık yapmaya başladığının bir işaretidir ve normal kabul edilir. Kolostrum meme uçlarında kuruduğunda bunu ılık suyla ıslatılmış bir bezle temizlik yapılması daha uygundur ve yeterlidir.

Diş Bakımı
Diş eti iltihabı ya da diş çürüklerine bu dönemde çok daha fazla dikkat edilmeli, günde dişler iki kez fırçalamalı, gebelik öncesi dişlere verilen önem gebelikte de aynen sürdürülmelidir.

Cilt Bakımı
Gebelik dönemi ciltte önemli değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Cilt çatlakları uterusun büyümesi ve kilo alımına bağlı olarak oluşurken, sivilce, cilt lekeleri gibi değişiklikler hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkarlar. Özellikle yaz aylarında cildi güneşten korumak bu lekelerin oluşumunu önlemede faydalıdır.

El Temizliği
El temizliğine dikkat edilmeli, eller bol su ve sabun ile yıkamalıdır. Elleri bolca sabunlamak ellere bulaşan bakterileri öldürmede oldukça yarar sağlar.

Gebelikte Giyim
Gebe her zaman içinde rahat hissettiği kıyafetleri tercih etmeli, giysiler sıkı ve dar olmamalıdır. Özellikle gebeliğin ikinci trimesterinin başlarından itibaren bol kıyafetler önerilmektedir.
Gebelikte alçak topuklu ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. Topuksuz ve yüksek topuklu ayakkabılar denge merkezini değiştirerek bel ağrısı oluşumuna neden olabilirler.

Gebelikte Cinsellik
Sağlıklı ve yolunda giden bir gebelikte cinselliği kısıtlama olmamakla beraber gebeliğin ilk üç ve son üç ayında sık cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Kadın cinsel yaşamında gebeliğin çeşitli dönemlerinde önemli değişiklikler meydana gelir. Cinsel yaşama yönelik gebeliği takip eden doktorun önerilerine uyulmalıdır.

Gebelikte Yolculuk, Araç Kullanımı
Gebelik dönemi tatil ya da başka bir nedenle yolculuk yapılmasının kısıtlanılması gerektiği bir dönem değildir.
Ancak aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmelidir.

  • Uzun süren yolculuklarda ikişer saatlik aralıklarla mola verilmeli, en az beş dakika dolaşmaya özen gösterilmelidir.

Kaynak: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Gebe Bilgilendirme Eğitim Kitabı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.