Tamamlayıcı Besinin Kıvamı

Tamamlayıcı Besinin Kıvamı

Yenidoğan büyüdükçe verilen besin kıvamının (katılığı) artırılması önerilmektedir. Yenidoğan bebeklerin emme ve yutma refleksi fazla olduğu ve dil ve damağı arasındaki aerolayı (memebaşı) ezerek emmeye başladığı ve ağız içinde biriktirerek yutma işlemi gerçekleştirdiği belirtilmektedir. 0-6 aylık dönemde dilini uzatma, geri çekme hareketleri ile anne memesine uyum sağladığı bilinerek, 6-7. aylarda yumuşak, sıvı kıvamında püre şeklinde besinler verilmesi, 7-8 aylarda yumuşak çok pütürlü olmayan besinlerle devam edilmesi ve çocuğun yeme becerileri izlenmesi önerilmektedir. 8-12 aylık çocuklarda çatalla ezilmiş besinleri dilin her iki yana doğru hareketi ile verilen lokmayı ağızda döndürme becerileri geliştiği ve besini ağzına götürerek kendi beslenmesine katkıda bulunabileceğine dikkat çekilmektedir. Bu dönemde bebeği aile sofrasında yemeğe başlaması ve aile bireyleri içindeki besinleri tanıyarak onlarla paylaşarak özgüveninin artırılması önerilmektedir.

İlk 1 yaşa kadar başlanan her besinin içinde sodyum bulunduğu dikkate alınarak tuzlu besinlerden kaçınılması vurgulanmaktadır. 12-24 aylık dönemde kolay çiğnenebilen tüm yiyecekler çorba, pilav, köfte, etli sebze yemekleri, yoğurt, meyve püreleri, küçük doğranmış etler verilebileceği, anne sütü almaya devam eden bebeklerde verilecek tamamlayıcı besinlerin anne sütünden 2-3 saat sonra verilmesi bebeğin veya çocuğun açlık hissine, doyma durumuna, aşırı ısrarlara ve ağlatırcasına kustururcasına beslememeye dikkat edilmesinin altı çizilmektedir .

Başlangıçta besinlerin yumuşatılması belirtilmekte, ama asla blendrize edilmesi önerilmemektedir.
Yapılan çalışmalar yarı-katı besinlere geçmede 10. aya kadar olan gecikmede, ilerde beslenme zorlukları riskini artırabileceği göstermiştir. Tamamlayıcı besinlerin çoğunun sindirim sistemine uygun olup olmadığının denetlenmesinin ve her yeni besin başlandığında ishal, kusma, alerji gibi belirtilerin dikkate alınmasının gerektiği vurgulanarak, bir günde birden fazla yeni besinin verilmemesi, çocuk açken ve az miktarlarda başlanması gerekliliği önerilmektedir.

Uzm. Dr. Ogün KURNE

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.