Çocuklarda Cinsiyet Eğitimi: Ne Zaman ve Nasıl Başlar?

Çocuklarda Cinsiyet Eğitimi: Ne Zaman ve Nasıl Başlar?

Ebeveynlerin çocuk eğitiminde en çok zorlandığı konulardan birisi cinsiyet eğitimi. Anne-babaların cinsiyet eğitimini çocuklara anlatmada zorlanma sebeplerinin başında ise iki hatalı yaklaşım geliyor; birincisi konuya yetişkin gözüyle bakmaları, ikincisi ise konunun yalnızca üreme bilgisi olduğunu düşünmeleri.

Aslında, çocuklara cinsiyet eğitimi vermek zannedildiği kadar zor bir konu değil. Eğitimin kilit noktası çocukla empati kurabilmektir diyebiliriz. Çocukların dünyasında “ben nasıl oldum, annem-babam beni nereden buldu/aldı?” gibi cevabını şiddetle merak ettiği birçok bilinmez vardır. Bu sorularla aslında çocuk kendisini keşfetme yolculuğuna çıkar. Bu keşifte “kuşlar nasıl uçar” diye sormakla, “ben nasıl oldum” diye sormak arasında çocuk için hiçbir fark yoktur.

Çocuklarda cinsiyet eğitimi ne zaman başlar?

Çocukların cinsiyet eğitimi doğdukları andan itibaren başlar diyebiliriz. Bu süreç bebeğinizin alt değişimiyle başlar, bebeğin özel bölgesini keşfetmesiyle, tuvalet eğitimiyle devam eder. Bu süreçleri nasıl atlattığınız çok önemlidir.

Cinsiyet eğitimi sırasında yapılan hatalar

Örneğin, bebeğinizin altını değiştirirken verdiğiniz tepkiler, kurduğunuz cümleler ve söylediğiniz sözler, özel bölgesi ile ilgili ipuçları barındırır. Bebeğiniz bunları zihninde tutarak ilk anlamlandırmalarını yapmaya başlar. Eğer yüzünüzü buruşturup, hoşnutsuz olursanız bebeğiniz de otomatik olarak rahatsızlık duygusu yaşayacaktır.

Yine aynı şekilde, bebeğiniz özel bölgesini keşfetmek istediğinde, tıpkı ayaklarına, yüzüne dokunduğu gibi dokunmak isteyecektir. Eğer bu durumda bebeğinizin elini zorla çekip, “dokunma”, “pis, kaka” gibi sözler sarf ederseniz, bebeğiniz, özel bölgesini kötü, dokunulmaması gereken bir şey olarak algılayacaktır. Biraz daha büyüdüğünde ise “çek elini ayıp” diyerek eline vurduğunuzda ise ayıp bir şey taşıdığını düşünmeye başlayacaktır. Oysa böyle bir durumda anne ve babanın çocuğunun neden özel bölgesine dokunduğunu anlaması gerekir. Eğer kaşıntı gibi bir hastalık belirtisi varsa doktora götürmekte fayda vardır.

Bu süreçte en çok hata yapılan bir diğer konu ise tuvalet eğitimi. Annelerin bir an önce bez değiştirmekten kurtulmak istemeleri ve hazır olmayan çocuğu zorlamaları, çocukların dünyasında tamiri zor travmalar yaratıyor. “Yine mi altına çiş yaptın, çişli çocuk, kaka mısın sen, çişini haber vermezsen seni sevmem” gibi tehdit edici, korkutucu, utandırıcı cümleler maalesef çocukların ruhunda derin izler bırakıyor. Çocukların özel bölgelerinden nefret etmelerine, aşağılık duygusuna kapılmalarına ve ilerleyen yaşlarda vücutlarından utanmalarına zemin hazırlıyor.

Çocukların cinsiyetleriyle ilgili sorduğu sorulara nasıl cevap verilmeli?

Çocuğunuzun cinsiyetiyle ilgili sorduğu sorulara net ve basit bir biçimde anatomik bilgileri anlatarak cevap verebilirsiniz. Evde ailesinden bu tür sorularına cevap bulamayan çocuklar, yanlış kanallardan yanlış bilgiler edinebilirler. Bu da çocuğunuzun ruhen bir deformasyon yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun sorularına bilimsel kanaldan anlayacağı yanıtları vermeniz son derece önemli. Yaşına uygun alacağınız anatomik kitaplar ve doktorunuzun çocuğunuzun bilişsel gelişimine göre önereceği cevapları tutarlı şekilde ara sıra anlatabilirsiniz.

Çocuğunuz soru sorduğunda onu geçiştirmeye çalışmadan, rahatsız olduğunuz, utandığınız yada kızdığınız hissi uyandırmadan cevap vermeniz, çocuğunuzun konuya bakış açısını şekillendirecektir.

Çocukların sorduğu tüm sorularda olduğu gibi, bu konuda da cevabınız basit ve doğru bilgiler içermelidir.

Psikolojik olarak sağlıklı bir birey olmanın temeli çocuklukta atılır

Arkadaş, akraba, medya gibi unsurlar, çocukların cinsiyet eğitimi sırasında etkilendikleri diğer önemli faktörlerdir. Bunların hepsini kontrol etmeniz ve istediğiniz gibi yönlendirmeniz mümkün değildir. Bu nedenle, çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurarak, aile içinde güven tesis etmeniz, bu faktörlerin büyük etkilerde bulunmasını engelleyecektir.

Sevgi, çocuk büyütürken her zorluğun aşılmasında ve her konunun çözülmesinde mucizevi etkidedir. Sevildiği hissettirilen çocuklar büyüdüklerinde mutlu ve doğru ilişkiler kurar. Cinsel kimlik oluşumlarını da sağlıklı ve doğru şekilde tamamlarlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.