Menopoza Girdiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Menopoza Girdiğinizi Nasıl Anlarsınız?

Menopoz nedir?

Kadınların yumurtalık aktivitesinin azalmasıyla birlikte adetlerinin kesilmesi olayına “menopoz” denir. Eğer kadının adet görmemesi için başka bir neden yoksa ve 12 ay boyunca kadın adet olmamışsa bu durumda “menopoz” teşhisi konulur. Türkiye’de menopoza girme yaşı ortalama 46-48 iken, dünyada kadınların menopoza girme yaşı ortalama 51’dir.

Menopoz tanısı nasıl konur?

“Premenopoz” döneminde yani menopoza girilmeden birkaç yıl öncesinde yumurtalık hormonları yavaş yavaş azalır ve adet düzensizlikleri olmaya başlar. Bu süreçte kadınların gebe kalma ihtimalleri azalır.

Menopoz teşhisi konulurken önemli olan FSH değeridir, bu değerde yükselmeler başlar. Bu değerin yükselme sebebi ise İnhibin hormonundaki düşemeden kaynaklıdır. FSH hormonundaki artma zannedildiği gibi östrojenin azalmasına bağlı değildir. Asıl neden İnhibinin azalmasıdır. Bu nedenle, östrojen, progesteron ve LH seviyeleri çok değişikliğe uğramadığı için menopoz teşhisinde önemli değildir.


Menopoz teşhisinde en önemli iki kriter; muayene bulguları ve FSH hormon düzeyidir. Yalnızca ultrason muayenesi ile menopoz teşhisi konulamaz. Kadının 12 ay aralıksız olarak adet görmeme kriteri değerlendirme açısından önemlidir.

Menopoza girdiğinizi nasıl anlarsınız?

Yalnızca adet gecikmesi ve düzensizliğine bakılarak menopoza girilip girilmediği ile ilgili bir sonuç çıkmaz. Bu nedenle mutlaka doktora başvurarak gerekli testler ve muayene bulguları ile durum değerlendirilmelidir.

Eğer menopoza girdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız. Yapılan testler sonucunda eğer menopoz teşhisi konulursa şikayetleri azaltmak için gerekli tedavi başlanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.