Bebeklerin Yürümesi Neden Gecikir?

Öncelikle tüm anne-babaların her bebeğin farklı, özel ve kendine ait bir gelişim süreci olduğunu kabul ederek bebeklerini büyütmeye başlamaları doğru olacaktır. Gerçekten de her bebeğin fiziksel ve bilişsel gelişim süreci farklı farklıdır. Bazı bebekler ilk doğum günlerini yürüyerek karşılarken, bazı bebeklerde bu süreç 15-16 aylıkken ilk adımlarını atmakla yeni başlar. Bebeklerin yürüme becerileri 12 ile 18 aylar arasında başlar ve gelişir diyebiliriz.
O halde bebeklerin yürümeleri neden gecikir?
Bebeklerin yürüme becerilerinin geç gelişmesinde birkaç önemli etkenden bahsedebiliriz.
-Emekleme: Emekleyerek istediği her yere hızlıca ulaşan ve giden bebekler genellikle ulaşım sorunlarını çözdükleri için geç yürüyebilirler. Bu bebekler emekleme konusunda çok başarılıdırlar. Emekleyerek neler yapabildiğini keşfeden bebek, artık bu farkındalığını kullanarak emeklemeyi tercih eder. Ayrıca her bebek emekleyecek diye bir genel kural yoktur.
-Kilo fazlası: Bebeklerin içinde bulundukları ay ve cinsiyetlerine göre boy-kilo gelişim tabloları vardır. Bu tabloda ortalamanın üzerinde kilosu olan bebekler yürümekte zorlanır ve yürümek istemezler. Bu bebekler genel olarak hareket etmeme isteğinde olabilirler. Bu nedenle, beslenme ve fiziksel gelişim konusunda bebeğin doktoru ile iletişime geçerek, bu konulardaki önerileri dikkate alınmalıdır. Bebek günlük ihtiyacının dışında fazladan beslenmemelidir. İlerleyen dönemlerde yalnızca yürüme becerisinde değil başka konularda da bebeğin zorlanacağı unutulmamalıdır.
-Anne-baba tutumu: Özellikle ilk bebeği olan anne-babalarda ya da olumsuz bir tecrübe yaşamış anne-babalarda, bebeğin düşmesi, yaralanması gibi konularda aşırı endişe vardır. Bu endişeden kaynaklı olarak da anne ve baba bebeği sürekli kucağında taşır. Aşırı korumacı bu tutum, bebeğin yürümesini geciktirir. Aslında bilinmesi gerekir ki, ilerleyen dönemlerde diğer gelişim alanlarında da bebek bu yaklaşım nedeniyle gecikmeler yaşayacaktır.
-Bebeği desteklemek: Buna bebeği motive etmek de diyebiliriz. Bebeklerin bir takım becerileri kazanması, o becerileri geliştirmesi için olumlu motivasyona ve fırsatlara ihtiyaçları vardır. Bebeğin yemek yeme becerisinin gelişmesi için ona kaşık vererek özgür bırakırız. Önüne koyduğumuz tabaktan bizi taklit ederek yeme becerisini geliştirmesini sağlarız. Yürüme için de aynı durum geçerlidir. Oyuncağına ulaşmak için uzanan, ayağa kalkmaya çalışan bebek hem olumlu sözlerle desteklenmeli hem de istediği bazı şeyleri biraz uzağa koyarak kendisinin ulaşması için zemin hazırlanmalıdır. Bu alan tanınmayan bebeklerin yürümeleri beklenen aylardan sonraya kalabilir.
-Tıbbi sorunlar: Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında bebeğin yaşadığı bazı özel durumlar olabilir. Bu özel durumlar nedeniyle yürüme becerisi geç gelişebilir. Bu durumda olan anne ve babalar bebeklerinin doktorları ile yakın iletişimde olarak, özel durumlarına göre doktorlarının yönlendirmelerini mutlaka özenle uygulamalıdırlar.
Tüm bunların dışında 18. ayını geçtiği halde bebeğiniz;
-emeklemiyor,
-yatar pozisyondayken bacaklarıyla tekme atma hareketi yapmıyor,
-yatar pozisyondayken sağdan sola dönme, yüz üstü dönme ve kalkma gibi temel hareketleri güçlükle yapıyor,
-herhangi bir eşyaya tutunarak kalkmayı denemiyorsa önce bebeğinizin doktoruyla durumu paylaşmanız, onun yönlendirmesiyle de bir çocuk nöroloğu ile görüşmenizde fayda vardır.
Ayrıca eğer bebeğiniz;
-Yürümenin gecikmesinin yanı sıra anlamlı 5-10 arasında sözcük söylemiyor,
-nesneleri kavramıyor,
-seslenildiğinde bakmıyor,
-oyuncak, kitap, anne-baba ve etrafındaki kişi ve nesnelere ilgi göstermiyor,
-parmağıyla istediği bazı şeyleri işaret etmiyor,
-nesneleri bir elinden diğerine geçirmiyor ise bu durumda da mutlaka bebeğinizin doktoruyla iletişime geçerek, bebeğinizin gelişimini daha yakından takip etmeye başlamalısınız.
Bebeğinizin yürüme becerisinin gelişmesi için neler yapabilirsiniz?
-Yürümek istemezse kızmamalı ve zorlamamalısınız.
-Tutunarak ayağa kalkmaya çalıştığı eşyaları sabitlemeli ve bu hareketi yaparken onu engellememelisiniz.
-Evde ve park gibi açık alanlarda gün içerisinde yürüme egzersizleri yapmalısınız.
-Çıplak ayak yere basmasına veya kaydırmaz çorap ile basmasına izin vermelisiniz. Ayak ve bacak kaslarının güçlenmesi için gerekli ve önemlidir.
-Ayakkabılarının çok sıkı ve ağır olmamasına dikkat etmelisiniz.
-Yürüteç kullanımı bazı bebeklerin yürümesini geciktirdiği için bu konuda doktorunuzun fikrini mutlaka almasınız.
-Bebeğinizin bezini ve kıyafetlerinin çok sıkı olamamasına, onun hareket etmesini engellemeyecek sıkılıkta olmasına dikkat etmelisiniz.