Çizgi Film Kahramanları ve Çocuklar

Çizgi Film Kahramanları ve Çocuklar

Çocukların 2 yaş sonrası dönemde bir süper kahraman ile özdeşim kurarak oyunlar oynaması, onların bilişsel ve duygusal gelişimleri için önemlidir. Çocuklar, özdeşim kurdukları karakterlerle yeni bir dünya kurarlar ve kendi bakış açıları ile yapılandırdıkları bu dünyada kontrol duygusunu keşfederek, yaşarlar. Bir nevi, karakteri taklit ederek olmak istedikleri kişiyi olma şansı yakalarlar. Böylece yaratıcı düşünce ve bilişsel süreçleri gelişirken aynı zamanda da empati kurabilme fırsatı yakalarlar. Yerine geçtiği kahraman gibi düşünerek, onun gibi konuşmayı, onun davrandığı gibi davranmayı keşfetmek durumunda kalırlar. Bu, empatik düşüncenin ne olduğunu öğrenmek için atılmış ilk adımdır diyebiliriz.

Diğer taraftan, çocuğun kendi kontrolünde kurduğu oyun tamamen ebeveynlerinin kontrol ve yönlendirmesinden bağımsızdır. Özgürce hayal ederek, özgürce karar vererek kendi düşüncelerinin ebeveynlerinden bağımsızlaşması için bir alan yaratmış olurlar.

2-6 yaş aralığında çocuklar, yaşadıkları ve yeni yeni keşfettikleri duygularla baş edebilmek için çizgi film karakterlerinin yerine geçme oyunu oynarlar. Hiç sıkılmadan, uzun süre kurdukları bu bağımsız dünyada en iyi, en güçlü, en güzel, en hızlı karakterin yerine geçerek, gerçek dünyada yaşadıkları yetersizlik, korku, güçsüzlük gibi duygularını yansıtarak, bu duyguları adeta boşaltırlar.

Bu tarz oyunlar çocuklar için son derece ciddi ve önemlidir. Neyin hayal neyin gerçek olduğu ile ilgili ayrımı tam olarak yapamamakla birlikte kendisine veya etrafına zarar vermediği sürece ebeveynlerin çocuklara müdahale etmelerine ve hayal/gerçek ayrımını anlatmalarına gerek yoktur. Çocuklar, oyunları oynadıkça, büyüdükçe, deneyim kazandıkça hayal ve gerçeği kendiliğinden ayırt edebilir hale gelirler. Bu keşif onlar için çok daha faydalı ve etkili bir öğrenme sürecidir.

Çocukların süper kahramanlara ya da bazı oyuncaklara tutkuyla bağlanmaları durumunda ebeveynler ne yapmalı?

Anne-babalar için çocuklarının –özellikle okul öncesi dönemde– süper kahramanlara olan tutkusu çok abartılı ve tehlikeli gelebilir. Özellikle 4 yaşta, hayali kahramanlarla özdeşim kurma hali yoğunlaşabilir. Aslında bu çocuğun sağlıklı gelişiminin bir parçasıdır. Ancak yaşı ilerlediği halde çocuk süper kahramanlara olan ilgisini kaybetmiyor aksine arttırarak devam ettiriyorsa, bu noktada günlük yaşantısında bazı durumlarla baş etmekte zorlandığını ve hayal dünyasına sığındığını düşünebiliriz. Böyle bir durumda aile;

-çocukla aktif iletişim kurmaya,

-çocuğun günlük deneyimlerini konuşarak onunla paylaşmaya,

-çocuğun kendisini ifade etmesine izin vermeye,

-dikkat çekme, fark edilme, aidiyet hislerinden hangisinde eksiklik olduğunu gözlemleyerek anlamaya çalışmadır. Bunları yapabilmenin en etkili yolu ise çocukla ebeveynlerin bire bir oyun oynamalarıdır. Oyun esnasında çocukla kurulacak iletişim, çocuğun duygu dünyası ile ilgili ip uçları barındıracaktır. Bu oyunların hayali kahramanlar dışında farklı oyunlar olmasına dikkat edilmelidir. Böylece çocuğa anne ve babayla oynadığı oyunlar daha cazip gelecek ve hayali kahramanlarla özdeşim kurduğu oyunlara ilgisi kaybolacaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.