Evlenmek ve Çocuk Sahibi Olmak Bulaşıcı mı?

İlişkilerinizde veya evliliğinizde verdiğiniz önemli kararlarınız, dost-arkadaş ve ailenizden etkileniyor mu?
Bir ilişki içerisindeki kadın ve erkek, çift oldukları andan itibaren “biz” olarak önemli kararlar vermeye başlarlar. “Ben” ve “sen” dili ancak çatışma durumlarında işler öyle değil mi? Sonuç olarak çatışarak veya empati kurarak, bir şekilde, sadece iki kişi ne yapacaklarına karar veriyor ve uyguluyor değil mi?
Gerçekten öyle mi?
İlişkimizi nasıl devam ettireceğimize ya da bir çocuk sahibi olup olmayacağımıza “biz” karar verdiğimizi düşünsek de, son dönem yapılan araştırmalar, çiftlerin kararlarını sosyal ağların güçlü şekilde etkilediğini kanıtlar nitelikte. Gerçek şu ki; ilişkilerde ve evliliklerdeki dönüm noktası olan kararlarda arkadaş ve ailenin etkileri çok büyük.
Tüm arkadaşlarınız evlendi mi?
İş arkadaşları, yakın arkadaşlar, aynı yaş akrabalar ve etrafınızdaki akranlarınız tek tek evleniyor mu? Çalışmalar, kişilerin, evlenme kararına genel akran grubundan etkilenerek yakınlaştığını ortaya koyuyor. Buna bir nevi “kohort etkisi” de diyebiliriz.
Bunun yanı sıra, evli insanlarla sık iletişimde olan çiftler, bu etkileşimden etkilenerek evlenme isteği yaşayabiliyorlar.
Diğer taraftan, kişilerin ebeveynleri “bir yuva kurma” konusunda teşvik edici ve istekli olduğu için, kişiler bu fikre daha da yakınlaşarak, zaman zaman bunu bir gereklilik olarak görüp, yerine getirme duygusuyla da hareket edebiliyor.
Çocuk sahibi olmak bulaşıcı mı?
Balbo ve Barban’ın (2014) yakın tarihli bir araştırmasında, kadınların, ebeveynlik yapan arkadaşlarının olup olması durumunun, ilk kez anne olma olasılığını nasıl etkilediğini test ediyor. ABD’de 15 ila 30 yaş arasında sık görüşen (arkadaşlık verileri ve doğurganlık bilgileri bulunan) 1,726 kadından oluşan grup üzerinde araştırmalar yapılmış. Araştırma sonucunda ilginç bir veriye ulaşılmış: “Arkadaşlarınız ebeveyn olurlarsa, doğurma fikrine yakınlaşıyorsunuz.” Yani çocuk doğuran arkadaşlarıyla sık etkileşimde olan kadınların ilk kez anne olma ihtimalinin arttığı ortaya koyulmuş. O halde şöyle söyleyebiliriz; dostlarınızın bebek kararı sizin de çocuk sahibi olma kararınızda önemli etki mekanizmalarından…
Bir diğer önemli etken ise aile büyükleri… Çiftlerin evlilikleri birinci yılını doldurduğu zaman aileler “artık bir torun sahibi olma kararını” veriyorlar, dolayısıyla sık sık dile getirilen bu istek çiftlerin bu konuya olumlu motive olmalarını ve yakınlaşmalarını sağlıyor.
Sadece iki kişiye ait gibi düşünülse de aslında evlenme ve çocuk sahibi olma kararlarımız toplumsal birçok faktörden etkileniyor, tıpkı diğer pek çok kararlarımızda olduğu gibi…