1-3 Yaş Dönemi Oyuncak Seçimi

1-3 Yaş Dönemi Oyuncak Seçimi

                 ÇOCUĞUMUN YAŞINA GÖRE HANGİ OYUNCAĞI SEÇMELİYİM? (1-3 YAŞ )

Çocuğumuzun yaşına ve gelişimine uygun oyuncağı almanın öneminden bir önceki yazımda bahsetmiştim. Dolayısıyla bu yaş dönemindeki çocuğumuzun gelişim özelliklerini bilmemizde fayda var. Kısaca bu döneme bakacak olursak; fiziksel olarak büyük kas becerilerini kazanmıştır. Yüksek yerlerden atlama, tırmanma, asılma, yuvarlanma, zıplama, koşma gibi fiziksel sınamalar yapar. Her türlü nesneyi fırlatır ve tekrar getirir. Döner tekerli vasıtaları başarıyla kumanda ederek iter.2,5-3 yaşında el ve parmak koordinasyonu oldukça gelişmiştir. Küçük nesnelerle aktif oyunlar oynar, oyun malzemelerinin farklı özelliklerini keşfeder.

Zihinsel olarak nesnelerin doku, şekil, ebat ve renkleri gibi özellikleri ile ilgilenir. Benzer nesneleri gruplandırabilir. Bazı sorunları zihninden çözümler, hayali fantezi oyunlar artar ve kendi başına veya bir yetişkinle fantezi oyunları oynar.

Sosyal açıdan ilgisi esas olarak anne-babaya yöneliktir, ancak başka çocuklarla da işbirliği kurarak oynamaya başlar (özellikle 30-36 aylarda) .İsteklerini ifade etmek için dili kullanır. Resimli ve özellikle tekrarlar içeren kitaplardan okunan öyküleri dinlemekten hoşlanır. Güçlü bir bağımsızlık isteği gösterir, başarılarından gurur duyar.

1-3 Yaş Dönemi Oyuncakların Genel Özellikleri

Bu dönemde başkaları ile işbirliği içinde oynama başlar, taklit oyunlarına ilgisi artar ve fiziksel aktiviteden büyük zevk alır. Bu nedenle çocuklar kendi çabaları sonucunda hareket eden veya ses veren oyuncaklardan hoşlanırlar. Oyuncaklar çocuğun kaldırabileceği ve taşıyabileceği ağırlıkta, parlak renklerde, kırılmaz olmalı, çocuk üstüne çıktığında ya da içine girdiğinde ağırlığını taşıyabilmeli ve küçük parçalara ayrılmamalıdır. Oyuncaklarda sağlıklı malzeme kullanılmış olmalıdır. Keskin kenar ve köşeleri, parmak ve ellerini sıkıştırabilecek bölümleri olmamalı, yetişkin gözetiminde olmadığı müddetçe elektrikli parça içermemelidir.

Bir bütünü parçalara ayırmak ve tekrar birleştirmek, önem kazanmaya başladığı için farklı boyutlardaki içi içe geçen ve inşa etmeye yönelik plastik küpler, minyatür oyuncak setlerine çok ilgi duyarlar ve genellikle anne ve babalarını taklit ederek bunlarla oynarlar. Ev eşyası, marangozluk, mutfak setleri, kova kürek takımları bu dönem çocukların ilgisini çeken oyuncaklardandır. Renkli tuşları olan müzik aletleri de çocuğun sesleri ayırt etmesi, çeşitli ritimler geliştirerek yaratıcılığını ortaya koyabilmesine katkıda bulunur.

Kısaca özetlemek gerekirse; İpinden çekebileceği oyuncaklar bebek arabaları, alışveriş arabaları, el arabaları gibi itme-çekme oyuncakları, üçtekerli bisiklet, tüm park oyuncakları, tahta bloklar, Legolar, küpler, iç içe geçirerek şekiller üretebileceği oyuncaklar, yap-bozlar (2-2.5 yaş: 4-5 parça, 3 yaş: 6-12 parça) olabilir.

Kum ve su oyuncakları, saçlı ve gözleri hareket eden daha gerçekçi konuşan bebekler ve aksesuarları Gerçekçi, ünlü karakterleri temsil eden, anne-yavru kombinasyonu olan hayvan oyuncakları .Küçük el kuklaları .Çeşitli rolleri canlandırabileceği kostümler .Çocuk boyuna uygun ebatlarda tüm ev temizlik ve yemek gereçleri fırın, ocak, buzdolabı gibi değişik gereçler.

Çiftlik, garaj, havaalanı gibi tanıdık, gerçeğine uygun oyun sahneleri, küçük, gerçekçi arabalar, büyük kamyonlar küçük trenler, ziller, davullar, gibi tüm ritim enstrümanları, düdükler ve borazanlar. Boya kalemleri ve resim kâğıtları, oyun hamuru, çocuk makası, müzik kutusu, kasetçalar, renklere, şekillere, seslere, rakamlara, kavramlara göre eşleştirme, sınıflandırma oyuncakları basit kısa öykülerin, tekrarların ve tanıdık konuların yer aldığı kitaplar seçenekleriniz olabilir.

Bu dönemde çocuk hareketlenerek dünyayı keşfetmeye başladığı için kazaların en sık yaşandığı dönemdir. Çocuğumuzu kısıtlamak yerine güvenli oyun alanları yaratmayı tercih etmeliyiz.

Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini dilerim. Sevgiyle kalın…

Hatice BİLGİLİ

Kişisel Gelişim Uzmanı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.