Anne Sütü Miktarı

Sütü çoğaltmayı denemek
Çocuklarını emzirmeyi içten isteyip de başaramayan kadınları işitmişsinizdir. Çağdaş uygarlığın, emzirmeyi engelleyecek bir yığın psikolojik ve maddî sebep yarattığına şüphe yok. Muhakkak ki, sinir ve stres, emzirmeye engel olur. Ama sütün kesilmesine sebep olan en önemli unsur bu değildir. Annelerin sütü çoğu kere yanlış metotlar yüzünden kesilir.
Bu konuda önemli üç unsur vardır:
- Mümkün olduğu kadar suni gıdadan kaçınmak.
- Çabuk ümitsizliğe kapılmamak.
- Süt gelmeye başladıktan sonra bebeği mümkün olduğu kadar çok emzirmek.
Eğer bebek hayatının ilk üç dört gününde suni gıda ile beslenirse, daha sonra anne sütü emmesi ihtimali yarı yarıya zayıflar. Suni gıda ile tatmin olan bebek, memeleri zorlamayacaktır. Bu sırada susuz kalmaması için verilecek sade suyun buna bir etkisi yoktur. Annenin sütü gelmeye başladıktan sonra, bebek kilo kaybetmekte devam etmiyor ve tatmin olabiliyorsa, suni gıdayı terk etmek akıllıca bir iştir.
Bazen, bir anne, tam sütü geleceği sırada ümitsizliğe kapılır. Bu çok yanlış bir şeydir. Böylece anne sütün gelmesine fırsat vermemiş olur. Beşinci günde, herhangi bir emzirmede 50 gram emebiliyorsa, büyük bir ihtimalle süt gelecek demektir. Bu sırada etrafındakilerin de anneye cesaret vermeleri gerekir.
Gece emzirmelerinde de, her iki memeyi birden (tabii meme başları şiş ve çatlak değilse), bebeğin istediği kadar vermek doğru olur. Hatta ilk günlerde, süt gelsin diye sık sık da emzirilebilir. Unutmayın, bebek ne kadar sık ve iştahlı emerse, süt o kadar çabuk ve bol gelecektir.
Bebek, anne sütünün yetersizliğinden durmadan ağlayabilir, kilo kaybedebilir, hatta ateşlenebilir. Böyle durumlarda, sık emzirmeye başvurulmalı ama bu da göğüsleri yara, anneyi hasta etmeye vardırılmamalıdır. Çaresizlik kesinleşince, doktorun tavsiye edeceği bir mamaya başvurulur.
Eğer anne bir hastanede ve doktorla sürekli iletişim halindeyse, aşağıdaki sorular doktora sorulmalıdır:
- Bebek ne kadar zaman yetersiz anne sütünü içerek yaşayabilir? Suni gıda ne zaman gereklidir?
- Annenin göğüsleri ne kadar sık emzirmeye dayanabilir?
- Anne bir gecede kaç kere uyandırılmalıdır?
- Bebeğin programı ne olacaktır?
- Program ne zaman değişebilir?
Önemli olan nokta şudur ki, bizzat doktor bile bu sorulara cevap verirken annenin emzirmeye karşı olan tutumunun etkisi altında kalacaktır. Eğer anne, ona emzirmeye kararlı olduğunu söyleyecek olursa, sanırım doktorun tavsiyeleri biraz değişik olacaktır.
Eve geldikten sonra, sütü arttırma çabası
Diyelim ki hastanede bebeğinizi sık sık emziriyor ve her seferde iki göğsünüzü birden veriyordunuz; ama emdiği süt yine de ona yetişmiyordu. Doktor suni gıdanın da gerekli olduğuna karar verdi. Mesela bebek, her iki göğsünüzü de emdikten sonra ancak 40 gram almış oluyor ve 40 gram da suni gıda alması gerekiyordu. Doktorunuza eve döndükten sonra da göğüslerinizi zorlamakta devam edeceğinizi ve bebeğinizi yavaş yavaş sadece anne sütüyle besleyeceğinizi söylediğinizi de farz edelim.
Bazen anne eve geldiği için o kadar sevinir ki, süt kendiliğinden artar ve bununla tatmin olan bebek şişenin yüzüne bile bakmaz. Ama çoğunlukla, doktor, böyle durumlarda, suni gıdanın miktarını azaltarak, çocuğun daha büyük bir iştahla emmesini sağlamayı gerekli bulur.
Eve gider gitmez, şişelerdeki mamayı her gün yarım gram azaltarak, yavaş yavaş şişeyi terk edin. Ne olacak? Mamayı azaltır azaltmaz, bebek daha erken acıkacaktır. Ona ister dört, ister üç, ister iki buçuk saatte bir olsun, ağladıkça meme verirsiniz. Sık emzirme, memelerin daha fazla süt yapmalarını sağlayacaktır. Bu sırada annenin kendisine çok iyi bakması, her ne pahasına olursa olsun kendisini yormaması gerekir. İyi yemek yemeli, keyfinin istediğini yapmalıdır.
Anne sütü kısa bir zaman için azalınca ne yapmalı?
Anne çok yorulur, sinirlenir ya da hastalanırsa, sütün miktarı belli bir süre için azalır. Bu, çoğunlukla annenin hastaneden geldiği ilk ya da ikinci gün olur.
Anne sütüyle beslenen bir çocuk, vaktinden evvel uyanıp ağlarsa, aç olduğunu belirtecek hareketler yaparsa ve elini emmeye başlarsa, annenin ilk aklına gelen, bebeğin yardımcı mamaya ihtiyacı olduğudur. Bana kalırsa, emzirmeye devam etmek isteyen bir anne için böyle düşünmek hiç de doğru bir şey değildir. Bazen yardımcı mama bebeği öylesine tatmin eder ki, bebek, annesinin göğsünden süt emmekten soğur. Sonuç olarak da süt kesilir.
Bebek doymadığı zamanlarda, yardımcı mama vereceğinize, onu daha sık besleseniz iyi olur. Bunun daha önce de söylediğimiz gibi göğüslere de faydası olacaktır. Genel olarak, böyle durumlarda, iki üç gün içinde, süt eski haline gelir ve bebek dört saatlik programına döner. Ama mesela, belli bir saatte, diyelim saat 18’de bebek daima doymuyor ve acı acı ağlıyorsa, ona o saatte yardımcı bir mama vermek doğru olur. Aleyhinde olduğum şey, muntazam olarak, günde iki ya da üç kere yardımcı mama vermektir.
Eğer, dört beş günlük sık emzirmeden sonra, bebek hâlâ açsa ve kilo alamıyorsa, muntazam bir yardımcı mamaya ihtiyaç var demektir. Hatta bebeği tamamen memeden kesmek daha doğru olur.
Kaynak: Bebek Bakımı ve Çocuk Eğitimi – Dr. Benjamin Spocks