Bebeğimin Doğum Ağırlığı Normal mi?

Bebeğimin Doğum Ağırlığı Normal mi?

Bebeğinizin doğum ağırlığı doğumda gebelik yaşına göre normal sınırlar içinde ise  normal olarak kabul edilir.

Düşük doğum ağırlığı:

Bebeğinizin doğum ağırlığı 2500 gramın altında ise düşük doğum ağırlığı olarak kabul edilir.  Doğan her 13 bebekten biri düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmektedir. Düşük doğum ağırlığı iki grupta incelenir.

Preterm doğum: 37. gebelik haftasından önce doğan bebekler düşük doğum ağırlığı olan bebeklerin %60’ını oluştururlar.

Gelişme geriliği:

Gününde (term) doğan bebeklerde anne rahminde gelişimde yavaşlama veya gerileme sonucu düşük doğum ağırlığı olabilir. Gelişme geriliği farklı nedenlerden kaynaklanabilir:

-Çevresel faktörler

-Preeklampsi

-Ağır anemi

-Kromosomal anomaliler

-Enfeksiyonlar(sifiliz, toxoplasmosis, rubella)

-İkizler veya diğer çoğul gebelikler

Gelişme geriliği ayrıca simetrik ve asimetrik olarak iki grupta incelenir.Simetrik gelişme geriliğinde bebeğin başı ile vücudunun diğer kısımları orantılıdır; bu bulgu gebelik boyunca yavaş bir büyümeyi gösterir. Simetrik gelişme geriliğinin nedenleri arasında erken intrauterin enfeksiyon, kromosomal anomaliler, annenin madde bağımlılığı sayılabilir. Asimetrik gelişme geriliğinde bebeğin gelişimi ilk altı ay normaldir ve genelde preeklampsi (anneden gelişen yüksek tansiyon, idrarda protein atılımı ile giden bir hastalık) nedeni ile gelişim üçüncü ayda duraklamaya başlar. Bu bebekler görünüm olarak zayıf, büyük kafa ancak küçük vücuda sahip, kuru cilt ve ince göbek kordonu ile karakterizedirler.

İri bebek:

Bebeğinizin doğum ağırlığı doğumda gebelik yaşına göre normalden fazla ise (>4000 gr.) iri bebek denir. İri bebekler genelde polihidroamnios (artmış amnion sıvısı), gestasyonel diabetes mellitus (gebeliğe bağlı şeker hastalığı) veya önceden mevcut diabet, postterm gebelik (günaşımı, >40 hafta), annenin aşırı kilo alımı, bebeğin cinsiyeti (erkek bebekler kızlardan daha kilolu doğarlar) ve genetik faktörler (kilolu anne veya uzun boylu, iri ebeveynler) ile ilişkilidir.

Bebeğim normal kilosunda doğar mı?

Anne rahminde bebeğin normal bir büyüme ve gelişme gösterip göstermediğinin tesbit edilmesi için gebeliğin başından itibaren düzenli kontrollerinizi yaptırınız. Sağlıklı besleniniz, dietinizde günlük 400 microgram folik asit alın, sigarayı bırakınız, alkol almayınız, ilaç almayınız, gebelik boyunca kilo artışınız hızlı olmamasına dikkat ediniz.

Doç. Dr. Gamze ÇAĞLAR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.