Bebek ve Temizlik

Her yerde mikrop olabilir bunu kabul ediyoruz. Ama ebeveyn olarak bebeklerimizi mikroplardan uzak tutmak bizim görevimiz. Onları hastalıklardan korunmak için ev, alışveriş merkezi ve oyun alanları gibi kapalı ortamlar sıklıkla havalandırılmalıyız. Özellikle vücut direnci zayıf bebek ve çocukların, kapalı yerlerde diğer hasta olan kişilerden mikrop kapma riski çok yüksek. Bunu unutmamalıyız!
Büyümeye devam eden ve özellikle yeni yürümeye başlayan çocuklar mikropları çeken bir mıknatısa benzetilirler. Size pis, iğrenç hatta bir mikrop yuvası gibi görünen her şeyi ağızlarına sokma potansiyelleri var. Neyse ki birçok mikrop türünün zararsız olduğu konusunda (hatta bazılarının yararlı olduğu da konuşuluyor) uzmanlar aynı fikirde ve insanların bebeklik dönemlerinde iyi mikroplarla tanışmaları gerektiğini çünkü bununla beraber bağışıklık sistemlerinin güçleneceğini söylüyorlar. Ancak,siz yine de çocuğunuzun mikroplardan korumaya özen gösterin.
Peki, hangi mikroplar zararlı ve nerelerde bulunurlar emin değilseniz, yazımızı okumaya devam edin.
Evin Kirli Köşesi
Evlerdeki en pis ve mikrobun bol olduğu o da sizce hangisidir? Yanıtınız mutfaksa, kesinlikle doğru! İnanması zor olsa da mutfaklarımız, evin en kirli noktalarından biridir. Çocuğunuzun bağışıklık sistemi henüz çok gelişmiş olmadığından birçok mikrobun bulunduğu mutfak onun için tehlike arz edebilir ve hastalık kapmasına neden olabilir, işte bu yüzden, hem mutfağı hem de yiyecekleri ekstra temiz tutmak oldukça önemlidir.
Çocuğunuza yemek hazırlarken, elinizden geldiğince onu yiyeceklerden uzak tutmaya özen gösterin ve bu yiyeceklere dokunduktan sonra ellerinizi sıcak su ve sabun ile temizleyin. Uzmanlara göre özellikle temiz tutmanız gereken bir yer ise lavabonuz tüm çiğ yiyeceklerin oraya değdiğini düşünürsek, lavabonuzun içine düşen hiçbir şeyi çocuğunuza yedirmemeye özen gösterin.
Yemeklerden sonra, mama sandalyesine bulaşan yiyecekleri mutfak bezi ile değil bir havlu peçete ile temizlemeye özen gösterin. Böylece mikroplar sonsuza kadar evinizden uzakta olacaklar!
Banyo ve Tuvalet
Su, içlerinde kaldığı İçin banyo oyuncakları küflenme ve mikroplar için ideal yerlerdir. Bu duruma karşı önlem almak için,her kullanımınızdan sonra ördeklerin ve diğer banyo oyuncaklarının içlerindeki suyu çıkartmak için sıkın ve içleri kuruyana kadar kaloriferinizin üzerinde bekletin.Ayda bir kere ise, banyo oyuncaklarını derinlemesine temizleyin. Bir kaba su doldurun ve içine birazcık çamaşır suyu döktükten sonra oyuncakları yarım saat boyunca bu suyun içinde bekletin.
Sadece banyo oyuncaklarının temizliği ile iş bitmiyor. Tuvalet eğitimine başladığınız dönemde çocuğunuzun işini bitirdikten sonra ellerini yıkamayı alışkanlık haline getirmesini sağlamak da hijyen açısından oldukça önemli. Sıvı sabunları kullanmayı tercih edin ve unutmayın; mikroplar iki kez el yıkadıktan sonra gider. Oiş fırçalarını da klozetten mümkün olduğunca uzakta tutmaya özen gösterin. Neden mi? Çünkü sifonu her çektiğinizde binlerce bakteri havada uçuşmaya başlıyor.
Oyun ve Oyuncaklar
Çocukların çok sevdiği oyuncaklar bazen kirlenir ve hatta kokmaya bile başlar. Bunda bir sorun yok gibi görünse de çocuğunuza hastalık bulaşabileceğini göz önünde tutmalısınız. Uzmanlar, “Gribal virüsler, plastik oyuncakların üzerinde 3 güne kadar, ishali tetikleyen virüsler ise bir aya kadar yaşayabilir” diye uyarıyor. Arkadaşları çocuğunuzla oynamaya geldiğinde yıkanabilir plastik ya pelüş oyuncakları tercih etmelerini sağlamaya çalışın. Diğer oyuncaklar birkaç saatliğine rafın tepesine dinlenseler hiç fena olmaz. Çocuğunuz arkadaşlarının evine giderse ise her oyundan sonra, özellikle ve yemek yiyecekse, mutlaka ellerini yıkaması gerektiğini öğretin.
Alt Hijyeni
Bezini değiştirmeyi kendisi zaten mikrobik bir durum olduğu için elinizin altında alkollü ıslak mendil bulundurmanız akıllıca olacaktır. Böylece işiniz bittikten sonra bakterileri evin diğer yanlarına saçmayacaksınız. Altını değiştirdiğiniz sırada, bezin altına temiz bir örtü sermenizde de fayda var. Böylece mikroplar yatağına ya da koltuğunuza ulaşamayacaklar, işlem bittikten sonra dezenfektan ıslak mendillerle etrafı silmeyi de ihmal etmeyin.
Yatak Temizliği
Rota virüs ve noro virüs ikisi de mide ve bağırsaklarla ilgili hastalıklara neden olabilirler ve genelde çocuğunuzun yatağında bulunurlar, özellikle de hala altına bez bağlıyorsanız. Çocuklar enfekte olduktan sonra o virüsler karşı bağışıklık kazansalar da, ailenin diğer üyeleri onun kadar şanslı sayılmayabilir. Daha kontrollü olmak için çarşaflarını hafta da bir-iki kez değiştirin. Aynı şey pijamaları için de geçerli, tabii kirletmeden ve altını ıslatmadan bir hafta geçirebilmesi mümkün olursa
Ah Şu Parklar!
Tahteravalli,salıncaklar,kaydırak Bütün bir gün boyunca oyuncakları kullanan çocukların sayısını düşünecek olursak, parkların mikroplarla dolu olduğunu da tahmin edebiliriz. Oyuncaklara dokunmasına mani olamazsınız ama en azından elini ağzına götürmesini engelleyebilirsiniz. Herhangi bir yiyecek vermeden önce de mutlaka ellerini temizleme jeli yada ıslak mendille temizleyin. Kumun için de oynadığında da bir hatırlatma yapmanızda fayda var. Hayvanlar o kumları tuvalet olarak kullandığından belki oraya dokunduktan sonra ellerini ağzına götürmek istemez. Mikrobun bol olduğu bir alandan onu elinizden geldiğince az zararla kurtarmanızda fayda var.
Havuzların ve çeşmelerin etrafında da aynı risklerin olduğunu unutmayın. Su değil fakat nem bakterilerin ve küflerin barınmasına olanak sağlar. O yüzden temiz olduğuna inandığınız bir çeşmeden su içerken, önce suyu açmasını, su biraz aktıktan sonra ağzını yanaştırıp içmesini tembihleyin.
Hijyenik Çanta
Bebeğinizle nereye giderseniz gidin, çantasının içinde mutlaka ıslak bir mendil, temiz bir kıyafet ve arındırıcı solüsyonlardan bulundurun. Mikropların ne zaman gelecekleri hiç belli olmaz. Bilinçli bir anne her zaman, her duruma karşı hazırlıklı olmalıdır
Kaynak: Baby and You Dergisi