Bebeklerde İshal Tedavisi ve Beslenme

Bebeklerde İshal Tedavisi ve Beslenme

Sulu ya da gevşek kakanın sık yapılmasına ishal denir. Kanlı ishale dizanteri de denilmektedir. İnsan bünyesi çok ağır yemekler yediğinde ya da lif açısından zengin besinleri alışkın olmadığı kadar çok yediğinde ishal görülebilir. Bunun yanı sıra bebeklerde ve çocuklarda ishal, bir enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bağırsak enfeksiyonları, bakteriler veya virüsler aracılığı ile oluşur.

İshalin oluşturduğu en büyük tehdit sürekli su kaybına neden oluşudur. O yüzden özellikle çocuklarda ve bebeklerde su kaybının en aza indirgenmesi çok önemlidir. İshal tedavisinde su ve sulu gıdaların verilmesi temel kuraldır. Bulantı ve kusma varsa besinler azar azar ancak sık sık verilmelidir. Anne sütü alan bebeklerde anne sütü asla kesilmemelidir. Biberonla beslenen bebekler için ishal mamaları hazır olarak satılmaktadır. İshal durumu iyileşene kadar çocuğunuza bu mamalardan vermelisiniz.

 Anne olarak nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Temizlik kurallarına titizlikle uyun. Mama hazırlamadan önce ve bebeğin altını temizledikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın. Küçük bebeğin biberonlarını ve beslenme takımlarını kaynatın.

Bebeğinizin bol bol sıvı almasına özen gösterin. Su ve tuz kaybının yerine konması için ishal tozları hazır bir şekilde bulunmaktadır. Bunun elde edilememesi halinde bu karışımı evde de şu şekilde hazırlayabilirsiniz:
5 su bardağı dolusu su
2 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuzu karıştırın.

Eğer çocuk iki yaşından küçükse her bir ishal ya da kusma başına bir çay bardağı, 2 yaşından büyükse her bir ishal ya da kusma başına bir su bardağı bu sıvı karışımdan içirin. Bu sıvıyı birden içmesi mümkün olmayabilir. Bunun için her dakika bir tatlı kaşığı içirmeniz daha uygun olur.

Şeftali, elma, muz gibi meyveler verebilirsiniz. Cola, fanta gibi asitli içecekler, şeker çikolata gibi tatlı ve yağlı gıdalar asla verilmemelidir.  Pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da verebilirsiniz. Çay, ayva, fındık, limon da ishale iyi gelir. İshal olan büyük çocuğa süt vermemek gerekir.

Çocuğunuzun ishali 6 saatten uzun sürerse, dışkısında kan varsa, su kaybı belirtileri gösteriyorsa hemen doktorunuza başvurun. Çocuklarda ishal kesici ilaçlar kullanılmaz. İshalin nedeni araştırılıp, nedene göre tedavi uygulanır.

Su kaybı belirtileri:

Ağız ve dudaklarda kuruma, idrarda koyu renk ve yoğunluk, altı saat boyunca idrara çıkmama, gözlerin çukurlaşması, bıngıldağın çökmesi, aşırı uyku hali ve halsizlik.

AnneyleBebek.com

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.