Çocuğa Şiddet Uygulamak

Günümüzde çocuğuna hala şiddet uygulayan var mı demeyin. Maalesef çocuklara şiddet ortadan kalkmış değil. Hala çocuğunu bu yolla eğittiğini düşünen anne ve babalar var.
Çocuğa şiddet toplumsal yaramız
Ülkemizde çocuğa şiddeti toplumsal bir sorun olarak görebiliriz ve toplumsal kabul görmüş bazı davranışlar kolay kolay değiştirilemiyor. Bizim toplumumuzda da “dayak” çocukları “terbiye etme” yolu olarak görülüyor. “Kızını dövmeyen dizini döver”, “nasihat ile uslanmayanın hakkı kötektir”, “dayak cennetten çıkmadır” gibi bu görüşü ve davranışı destekleyen, dilimize yerleşmiş atasözleri bile mevcut. Oysa bilmemiz gereken, şiddet gören çocukların, yalnızca bedenlerinin değil duygularının da derin şekilde örselendiği.
Çocukken şiddet gördünüz mü?
Kendi çocukluğunda şiddete maruz kalmış anne-babaların bir kısmı bu yolu benimsiyor. Kendi yetiştirilme tarzını da örnek alarak, “bir şey mi oldu, büyüdüm”, “benim iyiliğim içindi” düşüncesiyle hem kendi gördüğü şiddeti, hem de çocuğuna uyguladığı şiddeti normalleştiriyor. Bir kısım anne-baba ise kendi çocukluğunda yaşadığı şiddetten dolayı, bu yolun eğitmek bir yana çocuklarda derin sorunlar oluşturduğunu kabul ediyor. Bir de hiç şiddet görmediği halde çocuğuna şiddet uygulayan anne-babalar var. Çocukluğunda şiddet görmüş veya görmemiş olsun, yaygın bir kanı olarak, şiddet çocuk eğitiminde bir tür ceza olarak görülüyor. Oysa şiddet bir eğitim ve öğretim yolu değildir. Bu yolla öğretilmek ve verilmek istenilenler çocuklara öğretilemez ve verilemez.
Sabrım tükeniyor, dövüyorum…
Şiddet uygulayan anneler üzerinde yapılan bir araştırmada anneler, en çok; “bağırıyorum, çağırıyorum dinlemiyorlar, sabrım tükeniyor dövüyorum” ifadesini kullanıyor. Yani çocuğa artık sözünü geçiremediği ve durduramadığı noktada şiddete başvuruyor. Azalan tahammül anne-babaları şiddete yöneltebiliyor. Oysa, bu noktaya hiç gelmeden, anne-babaların evde çocuklarını doğru ve yanlışı öğreterek, tutarlı ve net kurallarla büyütüyor olması gerekir.
Her ne sebeple olursa olsun, hiçbir çocuğun bedeni ve ruhu şiddeti hak etmez!
Sevgiyle kalın.
Ülkü Yılmaz