Çocuğunuzun Abur Cubur Aşkını Bitirin!

Hamilelik döneminiz dahil, miniğiniz gözünü dünyaya açtığı andan itibaren, onu en sağlıklı ve doğal yöntemlerle beslemeye özen gösterdiniz! Hatta kendi beslenmeniz hiç olmadığı kadar önemli oldu bu dönemlerde… Ne zaman ki, bebeğiniz büyüyüp ek gıdaya başlayınca, siz de başladınız proteini, karbonhidratı hesaplayarak menüler oluşturmaya, sebzesini, meyvesini günlük ihtiyacına göre ayarlamaya…
Yavrunuz bir güzel yedi bunları sağlıklı sağlıklı…
Sizin de içinizde, “ne de güzel besliyorum çocuğumu” sevinci ve yüzünüzde de bu durumun haklı gururu oluştu. Ama bu güzel günler çabuk bitti değil mi? Çocuğunuz büyüdü, sosyalleşti, parka, markete gitmeye başladı, apartmandan, siteden arkadaşları oldu, raflardan, etraftan bir şekilde abur-cuburu gördü ve tattı. Böylece, çocuğunuzun da abur-cubur aşkı başlamış oldu.
Şimdi, çocuğunuz yalnızca abur-cuburla besleniyor diye üzülüyorsunuz. “Yemeği böyle yemiyor, çikolatayı, şekeri nasıl da iştahlı yiyor” diye kızıyorsunuz. Biliyorum, böyle olmasını hiç istemediniz. Elinizden geldiğince tanıştırmamaya, buluşturmamaya gayret ettiniz. Ama bir şekilde abur-cubur artık hayatınıza girdi!
Peki abur-cuburla nasıl mücadele edeceğiz? İşte size yardımcı olacak birkaç öneri:
Abur-cuburu yemek yemesi için pazarlık konusu etmeyin
Kilit nokta bu! “Yemeğini yersen sana çikolata veririm, yemeğini bitirirsen cips yemene izin veririm.” Abur-cubur, asla çocuğunuzu yemek yemeye teşvik etmenizde bir ödül olmamalı! Çünkü sağlıksız olan ve vazgeçirmek istediğiniz bir şey ödül olamaz. Bu öneri çocuğunuzdan gelse bile kararlı şekilde “hayır” deyin. Tutarlı tavrınız kısa sürede amacına ulaşacak, merak etmeyin. Özellikle ana öğünlerden önce asla abur-cubur vermeyin.
Abur-cubur miktarını sınırlandırın
Çocuğunuzun abur cubur yemesini kontrol altına almak istiyorsanız, cips, çikolata vb. şeyleri yemek istediğinde, bir paketin tümünü vermeyerek işe başlayın! Bir tabağa az miktarda koyun ve bitince kesinlikle ikinci bir tabak vermeyeceğinizi baştan söyleyin! Gelip istediğinde “vermeyeceğim” dediğinizi hatırlatın ve ağlasa da kuralınızı bozmayın! Bu şekilde günden güne yediği miktarı azaltarak, bir süre sonra bu alışkanlığı yok edebilirsiniz.
İkram edildiğinde dikkatini dağıtın
Eğer, parkta, bir gezmede veya herhangi bir yerde ikram edilirse, ilk önce başka bir aktivite ile dikkatini dağıtmayı deneyin. Eğer başaramazsanız, ikramı alın ve ona bitirmek zorunda olmadığını söyleyin. “Oyun oynamak ister misin? Hadi onu bırak gel, top oynayalım, elinde bu varken tırmanamazsın” diyerek onun oyuna konsantre olmasını sağlayın ve elindekinin oyununa engel olduğu mesajını verin.
İki çocuk annesi olarak, samimi bir itirafta bulunmak istiyorum size; ne kadar uğraşırsanız uğraşın, ne kadar uzak tutmaya çalışırsanız çalışın maalesef abur-cubur hayatın içinde ve tamamen çocuğunuzu soyutlayamıyorsunuz. Bu yüzden, bence en önemli konu, olabilecek en az miktarda maruz kalmasını sağlamak!
Sağlıklı beslenen, sağlıklı çocuklar büyütmeniz dileğiyle…
Sevgiyle kalın…
Ülkü YILMAZ