Doğum Kontrol Hapları Damar Tıkanıklığı Yapar Mı?

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANANLARDA DAMAR TIKANIKLIĞI RİSKİ
Doğum kontrol hapları (Oral kontraseptif, OKS) damar tıkanıklığı yapar mı? konusu özellikle son günlerde medyada yoğun olarak tartışılan bir konu olmasına rağmen aslında eskiden bu yana bilinen bir bilgidir bu, yeni bir gelişme değil. Doğum kontrol hapları damar tıkanıklığı riskini arttırır, ancak önemli olan ne kadar arttırır? hangi hastalarda arttırır? hangi hastalarda bu nedenle kullanılması sakıncalıdır? gibi sorulardır…
Venöz tromboemboli: Toplar damarlarda tıkanıklık olmasıdır.
Arteriel tromboemboli: Atar damarlarda, kalp ve beyin damarlarında tıkanıklık olmasıdır. Örneğin: inme (serebrovasküler olay), myokard enfarktüsü.
Doğum kontrol hapı kullananlarda venöz tromboemboli ve arteriel tromboemboli riski artmaktadır. Venöz tromboemboli daha sık görülmektedir. Arteryel tromboemboli risk artışı daha çok yüksek doz östrojen içeren hap kullanan, ileri yaşta, sigara içen, hieprtansif hastalarda olmaktadır.
Sadece progesteron içeren haplar (minipill) ve sadece progesteron içere iğneler de doğum kontrolü amaçlı kullanılmaktadır, bu ilaçlarda östrojen hormonu bulunmadığı için tromboembolik olay (damar tıkanıklığı) riski yoktur.
Bu risk faktörleri:
– Obezite
– Sigara kullanmak
– Ameliyat olmak
– Pıhtılaşma bozuklukları (Kalıtsal trombofililer, antifosfolipid antikor sendromu)
– İleri yaş (35 yaş üstü)
– Daha önce damar tıkanıklığı geçirmiş olmak
– Hareketsizlik, uzamış hayat istirahati
– Travma
– Kanser
– Diyabet
– Orak hücreli anemi
– Dehidratasyon
– Myeloproliferatif hastalıklar
– Enfeksiyon hastalıkları
– SLEOKS kullanımında pıhtılaşma faktörlerindeki değişiklikler:
Doğum kontrol hapı (OKS) kullanımının damar tıkanıklığına neden olmasının nedeni pıhtılaşma faktörlerinde yaptığı değişikliklerdir. Doğum kontrol hapı kullananlarda kandaki pıhtılaşma faktörlerinde şu değişiklikler oluşur:
– Fibrinojen (faktör 1) ve Faktör 7, 8, 10 artar.
– Protein C, protein S ve antitrombin 3 azalır.
– Plazminojen aktivatör inhibitörü (PAI-1) artar.
– Antiplazmin azalır.
– Parsiyel tromboplastin zamanı ve protrombin zamanı kısalır.