Doğuma Hazırlığın 10 Akıllı Yolu

Doğuma Hazırlığın 10 Akıllı Yolu

Hamileliğiniz hiç bitmeyecekmiş  gibi görünebilir fakat bebeğiniz doğmadan önce tanışabilirsiniz. Bu sırada, uzun süre beklemenin avantajlarından yararlanabilir ve önünüze çıkacak değişiklikler için en iyi şekilde hazırlanmaya fırsat bulabilirsiniz. Bu planlama, doğum tarihiniz yaklaştıkça rahatlamanızı ve hamileliğinizin keyfini çıkarmanızı kolaylaştıracaktır. İşte size bebeğinizin gelişine hazırlanmanızın birkaç faydalı yolu…

DOĞUM SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ EDİNİN.

Doğumun aşamalarını öğrenmek için ağrı yönetimi, nefes alma teknikleri ve doğum sırasında kullanılabilecek tıbbi ekipman seçeneklerini içeren doğumla ilgili eğitimler almayı düşünün. Hamileliğiniz esnasında istediğiniz eğitimlere katılabilmek için araştırıp zaman yaratabilmeniz size iyi gelecektir.

Doğal doğum, suda doğum, epidural doğum gibi gerçek doğumların videolarını izleyerek doğum yapmanın farklı yollarını öğrenebilirsiniz.

BEBEĞİNİZ İÇİN BİR DOKTOR BULUN.

Hamileliğiniz esnasında bebeğiniz için bir aile doktoru ya da çocuk doktoru bakmaya başlayabilirsiniz.

Bu erken görünebilir fakat ailenize iyi uyacak, sigortanızı kabul edecek , yeni hastalara bakan bir hekim bulabilmek için kendinize bol zaman ayırmak isteyeceksiniz. Bebeğinizi poliçenize nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için sağlık sigortacınıza danışın ve hangi yerel doktorları içerdiğini öğrenin.

Sigorta planınızın nasıl çalıştığını, özellikle de  doğum ve doğum bakımı için sağlanan yardımlarla ilgili bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.

EŞİNİZLE AYNI DİLİ KONUŞUN.

Eşinizle hamileliğiniz süresince size nasıl yardım edeceğiyle ilgili konuşmanız çok önemli. Aynı zamanda bebeğiniz doğduktan sonraki süreçte de birbirinizden neler beklediğinizi konuşmanız gerekli. Farklı beklentiler büyük çatışmalara neden olabilir, bunları önceden konuşmanızda fayda var.Doğacak bebeğinizin hayatınızı ne kadar tersine çevireceğini partnerinizin bildiğini varsaymayın. Bebekle ilgili işleri ve ev işlerini nasıl paylaşacağınızı konuşun . Eşinizi bebeğinizi emzirirken size nasıl destek olacağı gibi çok açık olmayan konularda eğitin. Bebeğinize hangi ismi vereceğiniz, sünnet edip etmeyeceğiniz, nasıl besleyeceğiniz gibi bazı büyük kararları da şimdiden verip hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

DENEYİMLİ ANNELERLE KONUŞUN.

Yeni annelikle ilgili bazı şeyler  tabulaşmıştır. Arkadaşlarınızla aynı tecrübeye sahip olmayacaksınız ancak belli şeyleri önceden öğrenirseniz şok olmazsınız. Örneğin aradaki bağın hemen olması gerektiğine dair bir efsane var. Los Angeles’ta Kadın Psikolojisi Merkezi’nde evlilik ve aile terapisti olan Patricia O’Laughlin “Bu herkes için doğru değildir” diyor. Deneyimlerini paylaşmaya istekli dürüst insanlar bulmak beklentilerinizi karşılamaya yardımcı olacaktır. Eğer bir arkadaşınız kötü deneyimleri olan bir kuzeninden bahsederse ondan kibarca buna bir son vermesini isteyin  ve size bebek bezi markaları gibi yararı olacak önerilerde bulunmasını isteyin. Hamilelik ya da çocuk yetiştirmenin aşamalarıyla ilgili deneyimli annelerden öneriler alabilirsiniz.

BÜYÜK KARDEŞLERİNİZİ VE EVCİL HAYVANLARINIZI HAZIRLAYIN.

Doğacak bebeğiniz sizin hayatınızdan çok büyük kardeşlerin hayatını sarsacaktır. Neyse ki, ailenizin bu fikre alışmak için birkaç ayı var ve yeni gelen kız kardeşin ya da erkek kardeşin yerini belirlemek için yapacağınız şeyler vardır. Çoğu ebeveyn  büyük kardeşe yeni gelen bebeği anlatmak amacıyla oyuncak bebek kullanıyor. Büyük bebekler ya da okul öncesi çocukları taklit oyunlardan, canlandırma oyunlardan hoşlanırlar, bu tip oyunlar oynarsanız bebek doğduğunda altını değiştirdiğinizde ya da beslediğinizde büyük çocuğunuza tanıdık gelecektir. Bazı hastanelerde büyük çocukların bebeklerin neden ağladığı, onları nasıl korumamız gerektiği  ve neden çok fazla uyuduklarıyla ilgili bilgileri öğrendikleri kardeş sınıfları vardır.  Doğum eğitimcisi Randall, “Çocuklar bunu gerçekten çok seviyor. Bu onları ailenin bir parçası hissettiriyor” diyor. Doğum tarihiniz yaklaştığında doğum sırasında ve sonrasında diğer çocuklarınızla ilgilenecek birilerini ayarlamayı unutmayın.

Evcil hayvanlar da bebek öncesi hazırlıklardan yararlanırlar. Evcil hayvanınızın yeni bebeğe alışması için kitaplardan, makalelerden ya da videolardan ipuçları alabilirsiniz. Siz evde yokken köpeğinizi yürüyüşe çıkaracak ya da ilgilenecek birine ihtiyacınız olup olmadığına karar verin.

DOĞUMDAN SONRA YARDIM EDECEK KİŞİLERİ BELİRLEYİN.

Doğumun hemen sonrasında ekstra yardım önemlidir. Yardım alan anneler bebekleriyle daha iyi ilgilenebilirler. Her şeyi yapabilen , süper kahraman bir anne olmanıza gerek yok. Size yardımcı olacak bir akrabanız varsa şanslısınız, bebek gelmeden önce ayrıntıları onunla konuşmayı unutmayın. Randall, “Vaktinden önce konuşmak çok fazla baş ağrısı yaşatabilir” diyor. Anneanne ya da babaanne kendine göre bir plan yapabilir ve onu uygulamaya sokabilir, bebek bakımıyla ilgili anne babanın birlikte karar vermesi  gerekir.

Bebeğinize bakacak kişi elbette en çok bebeğe odaklanmalı ancak evinizin işlerine de yardımcı olabilecek birisini bulabilirseniz sizin açınızdan iyi olur. Örneğin çamaşır, alışveriş, yemek ,temizlik gibi işlerde de yardıma ihtiyacınız olacak. Elbette aradığınız kişilerin hepsi bu konuya iyi bakmayacak. Ancak birçoğu size mümkün olan en iyi şekilde yardım etmek ister . Ayrıca geceleri çocuğunuza bakacak bir dadı ya da bir temizlik şirketiyle de anlaşabilirsiniz. Bazı anneler bebeklerinin doğumunu takip eden haftalarda her hafta gelmesi için bir temizlikçiyle anlaşıyorlar. Düşünülmesi gereken bir diğer nokta da büyük çocuklarınız , onlar için bir dadı ayarlayabilir ve siz de dinlenebilirsiniz. Uzun süreli uykusuzluk bazı insanlarda anksiyete bozukluklarına ve depresyona neden olabiliyor. Bu yüzden fırsat buldukça uyumaya çalışın.

DOĞUM BAŞLADIĞINDA NE YAPACAĞINIZI BELİRLEYİN.

İlk kasılmalar başlamadan önce kimi arayacağınızı, nereye gideceğinizi ve ne zaman evden çıkmanız gerektiğini önceden planlamanız iyi olacaktır. Doktorunuz  doğum başladığında ne yapacağınızla ilgili sizi mutlaka bilgilendirmelidir. Örneğin, ne zaman onu arayacağınız, hastaneye ya da doğum merkezine ne zaman gideceğinizle ilgili bilgi vermelidir. Doğuma giderken size kim eşlik edecek karar verin ve hatta mutlaka yedekte birilerini bulundurun. Nereye park edeceğinizi, hangi girişi kullanacağınız dahil olmak üzere kendinize bir rota belirleyin. Ayrıca hastanenizdeki doğum odalarına bakıp, hemşirelerle tanışabilirsiniz.Eğer hastaneniz müsaade ediyorsa doğumdan önce evrak işlerini bile halledebilirsiniz. Böylece doğum başladığında bürokrasiyle uğraşmamış olursunuz.

DOĞUMA KİMİN GİRECEĞİNE KARAR VERİN.

Bu çok kişisel bir karar. Bazı insanlar odalarında eşleri, arkadaşları, anneleri, kayınvalideleri   olsun isterler, bunun için ilk önce hastanenizle konuşup kaç kişinin odaya alınabildiğini sorun. Bazıları da mümkün olduğu kadar az kişi yanında olsun ister. Ne istediğinize karar verin ki yanlış anlaşılmalar, istenmeyen gözlemciler olmasın. İsterseniz bebeğinizin doğumunu herkese telefon ya da elektronik posta yoluyla iletebilecek bir aile sözcüsü belirleyin.  Anne ve bebek hemşiresi Mary Lou Light,  annelere ziyaretçi sayısını sınırlamalarını önerir. Light, uyumak ya da emzirmek isteyen birçok annenin olduğunu fakat ziyaretçilerden gitmelerini isteyemediklerini, onların yerine bunu hemşirelerin yaptığını söylüyor.

ÇANTANI YERLEŞTİR.

Doğum başladığında endişelenmek isteyeceğiniz en son şey diş fırçanızın çantanızda olup olmadığıdır. Doğum tarihinizden birkaç hafta önce hastaneye götüreceğiniz çantayı hazırlayarak zihninizi rahatlatabilirsiniz. Hastanenizden doğuma getireceğiniz şeylerle ilgili bir liste isteyebilirsiniz. Bunlara ek olarak kişisel olarak ihtiyaç duyabileceğiniz şeyler de götürmek isteyebilirsiniz. Örneğin; hastanede dolaşırken kendinizi iyi hissettirecek şık  terlikler ya da kendi yastığınız…

ÖNEMLİ ŞEYLERİ STOKLAYIN .

Yeni bir bebek geliyorsa, araba koltuğu, bez, mendil, biraz giysi ve uyku için güvenli bir yatak almanız gerekir. Biberonla beslenecekse biberon, mamayla beslenecekse mama, emzirecekseniz göğüs pedlerini unutmayın. Arkadaşlarınızla veya doktorunuzla konuşup hangi malzemelerin kullanışlı olduğunu sorabilirsiniz. Son bir fikir: Doğum sonrası mağazaya gitmemek için eviniz ve sizin için gerekli olan her şeyi alın.Bebeğinizi ilk eve getirdiğinizde sıkıntı çekmemek için dondurulmuş yiyecekler, tuvalet kağıdı, şampuan, ekstra iç çamaşırı bile alabilirsiniz.

 

Burcu Ceylan

Eğitimci

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.