Gebelikte Gün Geçmesi

Gebelikte Gün Geçmesi

GÜN GEÇMESİ

Gebeliklerin %7 kadarı 40 hafta dolmasına rağmen doğmaz. Özellikle ilk doğumlarda ve ileri anne yaşı (35 yaş üstü) gebeliklerinde gün aşımı sıktır.

Gün aşımında en önemli riskler plasentanın yaşlanmasına bağlı olarak bebekte su azalması, fetal stres, mekonyum (bebeğin kakasını yapması) ve sezaryen doğum sıklığının artmasıdır.

Gün aşımı olursa hekim hastayı daha yakın takibe alır. Ancak risksiz gebeliklerde yakın takibin (2-3 günde bir) haftalık takibe üstünlüğü gösterilememiştir. Ancak riskli durumlarda (ileri anne yaşı, bebekte su azalması, bebek hareketlerinde azalma, gebelik hipertansiyonu, gebelik diyabeti gibi) 2-3 günde bir nonstress test (NST) ve ultrasonografi yapılması daha uygundur.

Gün aşımında eğer rahim ağzı normal doğum için uygunsa doğum suni sancı ile başlatılır. Ancak rahim ağzı kapalı ve sert kıvamda ise suni sancı için beklemek ya da rahim ağzını açan ilaçlar vermek daha uygundur.

41. haftadan sonra takipleri çok sıklaştırmak gerekir. Yine rahim ağzı uygun ise doğumu indüklemek çok yerinde olacaktır.

42. haftaya gelindiğinde doğum hala başlamamış ise ve hasta normal doğumda ısrar ediyor ise daha fazla beklemeden doğumu suni sancı ve rahim ağzını açan ilaçlarla başlatmak gerekir.

Gün aşımı gebeliklerde doğum sırasında bebeğin kalp atımları sürekli izlenmelidir.

Doç. Dr. Serdar Oğuz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.