Hamilelikte Ağız Bakımının Önemi

Hamilelikte değişen hormon seviyeleri, tüm vücudu olduğu gibi ağız sağlığını da etkilemektedir. Hamile toplumun büyük çoğunluğunda hamilelik süresince dişeti problemleri ve çürük oluşumunda artış izlenmektedir. Ancak, hamileliğin büyük beklentileri ve diğer sıkıntıları arasında diş ve dişeti problemleri genellikle gözardı edilir. Bu nedenlerle anne adayları ağız ve diş bakımına normaldan daha fazla özen göstermelidir.
Hamilelik boyunca vücudun artan enerji ihtiyacının karşılanması sonucu gün içi ve gece atıştırmaları artar. Alınan karbonhidrat miktarının fazla oluşu ağız içinde çürüğe sebep olan mikroorganizmaların artışına neden olur. Buna ilaveten bulantı ve öğürme refleksinin de hamilelikte artmış olması fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi ağız bakımı uygulamalarını zorlaştırmaktadır. Ayrıca sık sık mide bulantısı ve kusma sonucu ağız içi pHsı azalmakta, yani asit hale gelmektedir. Sonuç olarak alınan karbonhidratın artması ve ağız hijyeninin azalması sonucu, hamilelikte çürük oluşumu ve diş kaybı kaçınılmaz hale geliyor.
Halk arasında her hamilelikte bir diş kaybedilir inancı ise tamamen yanlış olup, yukarıda etkenlere bağlıdır ve önlenebilir bir durumdur.
Peki neler yapılabilir?
Pek çok anne adayı hamilelik boyunca bulantıyı bastırmak, enerji ihtiyacını karşılamak, sadece alışkanlık ya da hamileliğe bağlı psikolojik sebeplerle gün içinde öğün arası atıştırma ihtiyacı hisseder. İşte bu atıştırma ihtiyaçlarını nişastalı, şekerli veya asitli içecekler yerine vitamin ve lif içeriğinden zengin sebze veya meyve porsiyonları ya da süt ürünleri arasından tercih yaparlarsa, çürüğe sebep olacak ortamı hazırlamamış olurlar. Ayrıca, bu posadan zengin atıştırmalıklar hamilelikte sıkça rastlanan kabızlık problemini de azaltmış olur.
Gün içinde yemeklerden sonra fırçalamak mümkün olmuyorsa, en azından gargara yapmak yararlı olacaktır. Sabah ve akşam yatmadan önce dişler florürlü bir diş macunuyla fırçalanmalı ve sonrasında yine ağız gargarası kullanılmalıdır.
Meriç SALBAŞ
Diş Hekimi