Kış Aylarında Cilt Bakımı

Kış Aylarında Cilt Bakımı

Kış aylarında deriyi etkileyen en önemli faktörler soğuk hava, kuru hava, klimalar ve kaloriferle ısınan kapalı ortamlar, çevre kirliliği, kalın, yünlü, sentetik giysiler ve cilt temizliğinin (banyo, yıkama) yaz aylarından daha seyrek yapılmasıdır.

Cildinizi bu etkenlere karşı korumak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken unsurlar ;

Kış aylarında banyo için sıcak su kullanmayın. Şayet cilt tipiniz yumuşaksa ve cildinizi yumuşak hissediyorsanız sıcak su her zaman kullanabilirsiniz. Çok sıcak su, deriniz üzerindeki doğal yağı alarak cildinizi kuru ve kaşıntılı bırakmaktadır.Kış sezonunda sert sabunlar kullanmayınız. Mümkünse, cilt tipiniz için uygun olmayan bazı sabunları kullanmayın.Eğer sabun kullanacaksanız bu sabunlar sütlü ya da saf yağlar içeren sabunlar olabilir. Kış aylarında özellikle diyetinize dikkat etmelisiniz. Beden kış cilt bakımı için sadece harici olarak değil dahili olarak da ilgilenilmelidir. Cildinizin soğukla mücadele edebilmesi için yeteri kadar enerjiye ihtiyacınız bulunmakta ayrıca cildinize yeteri kadar nemi verebilmek için sıvı alımına özen göstermelisiniz. Bunun için badem, ceviz, taze peynir, saf tereyağı yada yeteri su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu gibi besinleri diyetinize ekleyiniz. Ayrıca, yatmadan önce yağı alınmamış bir bardak ılık süt içmeyi deneyebilirsiniz.
Kışları insan çok fazla su içme ihtiyacı hissetmez ama buna karşın soğuk ve kuru hava nedeniyle vücudun sürekli su kaybı bulunmaktadır. Bunu göz önünde tutarak cildinizi nemli tutmak için bol su içmelisiniz.Ya da yemeklerle birlikte su içeriği yüksek meyve ve sebze yiyin.

Derimizin hava ile temas eden açık bölgeleri (yüz, eller) kışın kurumakta, kızarmakta, hassaslaşarak çatlayabilmektedir. Alerjik kişilerde yünlü, sentetik, deri giysilere karşı kontakt dermatitler kış aylarında daha sık görülmektedir.Bu sebeple yüz ve vücut deri tipine uygun nemlendiriciler(gliserin, vazelin, üre, laktik asit, hyaluronik asit içerenler) her banyodan sonra uygulanmalı ve kuruluğa engel olunacak şekilde nemlendiriciler daha sık sürülmelidir.

Kış aylarında da güneş koruması devam ettirilmelidir.Özellikle karda(yansıma nedeniyle), yüksek yerlerde güneşin etkisi artmaktadır. Yağmurlu havalarda bile güneş açtığında ışığa duyarlı ciltler en az SPF: 15 – 30 arası sprey, krem veya losyon formlarındaki koruyuculardan kullanmalıdırlar.

KURU CİLTLER İÇİN İPUÇLARI:
Kuru ciltlerde deride hava boşluk hakim olduğu için hassas olma eğilimindedir. Brahmi(Bacopa monnieri), Shatavari(Asparagus racemosus), Amla(Emblica officinalis) ve Ashwagandha(Withania somnifera) gibi bazı bitkiler cildi yatıştırıcı bitkilerdir. Cilt bakımında, cilt elastikiyeti, nem dengesi, cilt doku ve ışıltısını korumaya yardımcı olur.
Ayrıca Triphala(Emblic officinalis, Terminalia bellirica ve Terminalia chebula) kuru ciltler için iyi bir beslenmedir. Triphala, detoksifiye edici etkisi ile cildi saflaştıran başka bir bitkisel formüllü üründür. Kışları bu besleyici yağlar ve bitkiler ile topikal formülasyonları kullanabilirsiniz. Ayrıca, kuru ciltlere için destek vermek için beslenme takviyeleri olarak da alabilirsiniz.

HASSAS CİLTLER İÇİN İPUÇLARI:
Hassas deri genellikle ateşe duyarlı cilt tipidir. Genellikle ne kuru ne de yağlıdır. Bu cilt tipi için Amla (Emblica officinalis), Bhringaraj(Eclipta alba), Kum Kumari (Aloe vera), Beyaz Sandal Ağacı, Kırmızı Sandal Ağacı ve Lajawanti (Mimosa) bitkileri cildi yatıştırıcı bitkilerdendir. Bu şifalı bitkiler, aşırı ısıyı çekerek ve çevre sertliklerine karşı cildin doğal yeteneğini destekleyecek şekilde çalışır. Cildi tahriş etmeden cildi besler, temiz ve sağlıklı tutar. Ayrıca derinin nem dengesini değiştirmeksizin cildi arındırmak için Triphala, Manjistha (Rubia cordifolia) ve Neem (Azadirachta Indica) bitkileri de kullanılabilir. Kış mevsiminde bu bitkilerden elde edilen yatıştırıcı yağlar ve cildinizi dengeleme özelliğine sahip topikal formülasyonları kullanabilirsiniz. Hassas ciltlere destek vermek için Amla, Triphala ve Neem bitkilerinin beslenme takviyeleri alınabilir.

YAĞLI CİLTLER İÇİN İPUÇLARI:
Yağlı ciltler toz ve kiri çekme eğilimindedir. Bu nedenle, bu tür bir cilt tipi için doğal cilt bakımı için kullanılacak ürünler cildi saflaştıran ve detoksifiye edici,cildi gençleştirici ve besleyici özelliklerini bir arada bulundurmalıdır. Neem, Manjistha (Hint Madder, Rubia cordifolia), Triphala, Tulsi (Basil bitkisi, Ocimum tenuiflorum) ve Zerdeçal gibi bazı bitkiler yağlı ciltler için dengeleme özelliğini taşır. Bu bitkiler aynı zamanda da besleyici ve detoks etkisi yapar, cildin yağ içeriğini dengeler, berraklığını ve parlaklığını artırır. Kış aylarında, bu bitkilerin tropikal formülasyonlarını kullanabilirsiniz. İlaveten Neem, Triphala ve Tulsi de yağlı ciltlere destek vermek için beslenme takviyeleri alınabilecek olan şifalı bitkilerdir.

Sevgiler.

Kıvanç Can BEKTAŞ
MAKYAJHANE

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.