LEEP Nedir? Nasıl Uygulanır?

LEEP (LOOP ELECTRO EXCITION PROCEDURE)
 Rahim ağzındaki kanseröz ya da prekanseröz hastalıkların tanı ve tedavisini aynı anda yapan elektrik gücü ve ince bakır tel yardımıyla rahim ağzından hastalıklı bölgeyi sağlam dokuya zarar vermeden çıkaran ve çıkarılan bölgenin patolojik incelemesine imkan veren bir yöntemdir.
Direkt yakma ya da dondurma tedavilerinde hastalıklı bölgede ne olduğu bilinmeden tahrip edilirken ve bütün hastalıklı bölgeyi tahrip edip etmediğini bilmezken LEEP sonucunda çıkarılan dokunun incelemesi ile hem hastalığın tipi, derecesi, yaygınlığı belirlenir ve geride kalan dokuda hastalık olup olmadığı anlaşılır. Rahim ağzındaki prekanseröz (kanser öncesi) lezyonlara yapılacak en yeni ve en iyi tedavi LEEP’dir.
 Nasıl uygulanır:
Muayenehane koşullarında ya da hasta uyutularak yapılabilir. Pek çok hasta lokal anesteziye bile gerek kalmadan işlemi tolere eder. İşlem yaklaşık 5-15 dakika (dokunun büyüklüğüne göre) sürer. LEEP için en uygun zaman adetten temizlendikten sonraki 2-4 günlük dönemdir. Adet öncesi dönemde LEEP yapılması aşırı kanamalı bir işleme neden olabilir.
Yakma ve dondurma tedavilerine göre üstünlükleri şunlardır
1)     İşlem süresi kısadır.
2)     Öğrenmesi kolaydır, kolay uygulanır.
3)     Alet bozulması daha nadirdir.
4)     Çıkan dokunun patolojik incelemesine imkan verir.
5)     Geride kalan rahim ağzı dokusu en az hasarı görür.
6)     Vajinal kanama ve akıntı daha az olur.
 LEEP sonrası yasaklar, dikkat edilmesi gerekenler!
 LEEP sonrasında 4-6 hafta arası (işlemin büyüklüğüne göre) cinsel ilişki, havuz-deniz-küvete girilmesi, aşırı ıkınmalı egzersizlerden kaçınılması gerekir. Banyo ayakta duş şeklinde yapılmalıdır. Eğer vajinal kötü kokulu akıntı, 38,5° C ‘yi geçen vücut ateşi, anormal vajinal kanama, kasık ağrıları mevcut ise doktora haber verilmesi gerekir.
Op. Dr. Cüneyt Genç
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı