Obeziteden Korunma ve Obezite Tedavisi

Obeziteden Korunma ve Obezite Tedavisi

Toplumda önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin önlenmesinde; sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma ve normal vücut ağırlığını koruma son derece önemlidir.

Obeziteden korunma girişimlerinde amaç; vücut ağırlığının azaltılması, uzun dönemde vücut ağırlığının normal düzeyde tutulması, daha fazla kilo alımının önüne geçilmesi ve kilo alınması ile ortaya çıkabilecek diğer hastalık risk etmenlerinin kontrolünün yapılmasıdır. Dolayısıyla asıl kilit nokta obezite oluşmadan önce gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bunun için obeziteden korunma çocukluk çağında başlamalı, sağlıklı ve kaliteli yaşam şekli çocuklarımıza benimsetilmelidir. Çünkü çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır.

Obez bireylerin genetik yapısını değiştirmek mümkün olmasa da obezite tedavisinde amaç, sağlığı geliştirici ve sağlıklı yaşam davranışlarının kazandırılarak obezitenin eşlik ettiği hastalıklardan korunmasıdır. Bu davranışların kazandırılması; yeme davranışı, beslenme alışkanlığının olumlu yönde değiştirilmesi, fiziksel aktivite düzeyinin arttırılması ve diğer çevresel etmenlerin olumlu yönde değiştirilmesini içermektedir.

Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezitenin oluşmasında pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesi ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu nedenle obezite tedavisinde hekim, hemşire, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir.

Obezite tedavisinde kullanılan yöntemler:

1.Tıbbi Beslenme Tedavisi; yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uyumlu olarak kişiye özel düzenlenir. Amaç, bireye doğru beslenme alışkanlığı kazandırılması ve bu alışkanlığını sürdürmesidir.

2. Egzersiz Uygulama; Egzersiz tedavisi ile tıbbi beslenme tedavisini destekleyici nitelikte bireylerin ağırlık kazanımları engellenebilmekte, zayıflama ve tekrar ağırlık kazanmanın önlenmesi sağlanmaktadır. Önerilen egzersiz programı, bireye özgü, eğlenceli, uygulanabilir ve bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu olmalıdır.

3. Davranış değişikliği terapisi; fazla ağırlık kazanımına neden olan yemek yeme ve fiziksel aktivite ile ilgili olumsuz davranışları olumlu yönde değiştirmeyi veya azaltmayı, olumlu davranışları ise pekiştirerek yaşam biçimi haline gelmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir.Kendi kendini gözlemleme, uyaran kontrolü, alternatif davranış geliştirme, pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme, bilişsel yeniden yapılandırma, sosyal destek gibi kişiyi ruhsal anlamda da güçlendirmeyi içerir.

4. İlaç tedavisi; kişinin durumuna uygun olarak hekim tarafından başlanır.Obezite tedavisinin başarılı olması için hastanın ilaç tedavisinin yanı sıra tıbbi beslenme tedavisi ve egzersiz tedavisini sürdürmeyi kabul etmesi ve düzenli olarak kontrollere gelmesi gerekmektedir.

5. Cerrahi tedavi; temelde ikiye ayrılır. Besinlerle alınan enerjinin azaltılmasına yönelik bariyatrik cerrahi ve vücudun çeşitli bölgelerinde lokalize olmuş mevcut yağ dokularının uzaklaştırılmasını sağlayan Rekonstrüktif cerrahidir. Tamamen kişinin durumuna uygun olarak bu konuda uzman ve deneyimli bir sağlık ekibi tarafından yapılır.

Günlük yaşam aktiviteleri ve beslenme alışkanlığı geliştirmemizde çok kolaylıkla uygulayabileceğimiz birkaç öneri:

* Asansör yerine merdiven kullanın

* Arabanızı iş yerinizden uzağa park edin

* Yerel alışveriş merkezlerine yürüyerek gidin

* Yemeklerden sonra güzel bir yürüyüşe çıkın

* Yürüyen merdivenleri değil, normal merdivenleri kullanın

* Alışverişe tok karna gidin alışveriş listeniz olsun

* Hazır yiyeceklerden kaçınarak ev yemeklerini tercih edin

* Masa başı sohbetlerini kısa tutun

* Geniş servis tabakları yerine küçük olanları kullanın…

Değerli okuyucularım, yukarıda da bahsettiğim gibi obeziteden korunmak öncelikli hedefimizdir. Kendi sağlığımız ve çocuklarımızın sağlığı için sağlıklı ve kaliteli yaşamı tercih ederek onlara güzel bir model olabiliriz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…Sağlıkla ve sevgiyle kalmanızı diliyorum…

Hatice BİLGİLİ
Diyabet ve Sağlıklı Yaşam Koçu / NLP Uzmanı

KAYNAK: T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu – Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Robot Değilim * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.